pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Πριν πολλά χρόνια, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα με μια μαύρη Μercedes στο εργοστάσιο χυτοσίδηρου της Λαυρεωτικής και φρόντισαν να ανάψουν και το φουγάρο της, όπως διηγούνται κάποιοι.

Όταν σε Ελλάδα και Κύπρο κυριαρχούσε μια καμπάνια για την ψήφιση του Σχεδίου Αναν, κανείς δεν ασχολούνταν με τα δικαίωματα των υδρογονοανθράκων στην περιοχή.

Θετική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την οικονομία, και αποτυπώνεται καλύτερα σε δυο συγκεκριμένες οικονομικές ειδήσεις. H ανακοίνωση της Blackstone για εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα, έναντι 178 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα κινητοποιήσει νέα κεφάλαια απο το εξωτερικό. Το private equity της Αμερικανικής Blackstone δεν είναι τυχαίο καθώς διακρίνει ότι, έχει να κερδίσει απο την Ελλάδα και συνήθως προηγείται των ανταγωνιστών του. Δεν συνηθίζει να κάνει χάρες. Είδε μια ευκαιρία και έδωσε τα κεφάλαια για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις

3

Όταν, επί Συριζα, οι δικαστές έστειλαν στην Βουλή την δικογραφία της Novartis για δέκα πολιτικά πρόσωπα η διαδικασία αφορούσε “το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο συστάσεως ελληνικού κράτους”.

2

Ο καπετάνιος του Βρετανικού Βασιλικού ναυτικού Ρ. Φιτζροϋ o οποίος πήρε τον Δαρβίνο στο περίφημο ταξιδι του Beagle, μετά απο το ναυάγιο του Royal Charter σε μια τρoμερή καταιγίδα έγραψε προς τους Times “ Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει την οργή του ανέμου, αλλά μπορεί να την προβλέψει.

Όταν έβρεχε χρήματα στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήταν απούσα.Τώρα που θα αποφασιστεί η αύξηση του ορίου αγοράς ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες οι αποδόσεις έχουν πάει στο 2%, άρα οι θετικές επιδράσεις είναι μικρές. Σήμερα που οι διεθνείς αγορές ετοιμάζονται για ένα αρνητικό γύρισμα, η Ελλάδα επιχειρεί να ανακάμψει

4

Ίσως  να μην θυμούνται πολλοί ότι, ο  Φινλανδός πολιτικός κ. Όλι Ρεν κατά την κατά διάρκεια την κρίσης μας είχε ευχηθεί “Καλο κουράγιο Έλληνες”.

8

Σήμερα η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει τις προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες θα δίνουν μια κατεύθυνση, που θέλουμε να πάμε. Οι δηλώσεις θα αποτιμηθούν, αλλά οι αγορές περιμένουν μόνο τις πράξεις. Άλλωστε οι επενδυτές σχεδιάζουν τις κινήσεις τους τώρα για τους επόμενους 12-15 μήνες. Όταν θα φαίνονται στην οικονομία, οι επιδράσεις των μέτρων, των νομοσχεδίων. Ανάμεσα, όμως, στις δηλώσεις δεν διαβάσαμε έως τώρα, μια μέριμνα για τα ελληνικά κεφάλαια τα οποία έχουν “παρκαριστεί” με διαφορους τρόπους στο εξωτερικό. Η κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων είναι ζωτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όταν δουν οι ξένοι επενδυτές μια κινητοποίηση θα δραστηριοποιηθούν και οι ίδιοι. Χρειαζόμαστε τους νέους Prem watsa που θα πάρουν την σκυτάλη σ αυτό το στάδιο της οικονομίας. Ο Ινδοκαναδός επενδυτής έχει καθε συμφέρον να εξάρει την Ελλάδα, αλλά ανήκει σε μια μικρή ομάδα που συνέβαλλε στην οικονομία και ο ίδιος επιδιώκει μια επιτυχημένη έξοδο.

2

Τα Μνημόνια ανέτρεψαν ολόκληρες ζωές, κατάπιαν πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις κτλ. Η ζημιά ήταν γενικευμένη για όλους. Εκτός από έναν ο οποίος επιχείρησε να φτιάξει ομόλογα Ι οwe you και ταυτόχρονα ήθελε να χακάρει τα  ελληνικά ΑΦΜ.

8

Η συγκυρία των πολλαπλών εκλογών στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρο είναι ξεχωριστή. Ο εμπορικός πόλεμος των δυο υπερδυνάμεων ήδη προκαλεί ρίγη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες δεν μπορούν να μείνουν ακίνητες. Άλλωστε, η ενοποίηση την οποία ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι ως Ένωση άνθρακα – χάλυβα χρειάζεται το επόμενο βήμα. 

Ο ηπειρώτης με το |”καθαρό” κούτελο, όπως ισχυρίζεται, ήταν ο πρωθυπουργός που ανάγκασε τους Έλληνες να σταθούν στην ουρά για τα 60 ευρώ.

5