Δημήτρης Παφίλας

Από χθες η Ελλάδα αύξησε την πιστοληπτική της ικανότητα σε ΒΒ, και μένουν μόλις δυο στάδια προκειμένου να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό δεν λέει πολλά στους περισσότερους ωστόσο με την επενδυτική βαθμίδα η χώρα μπαίνει στο ραντάρ των ανθρώπων που έχουν την απόφαση να επενδύουν κεφάλαια. (. σ.σ Είναι αξιοπερίεργο ότι κανείς σχεδόν ξένος επενδυτής δεν φοβάται την σύγκρουση με την Τουρκία και μόνο οι Έλληνες δείχνουν μουδιασμένοι).

5

Η επίσκεψη του του Λιβυοαμερικανού Στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα ήταν η απάντηση της Ελλάδας απέναντι στον αποκλεισμό της από την διεθνή διάσκεψη για την Λιβυή.

7

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια του Σύριζα να οικειοποιηθεί και να καρπωθεί όλη την φασαρία για την χρήση αστυνομικής βίας που καταγγέλθηκε κατά την κατάληψη στο Κουκάκι.

4

Η πρόσφατη εισβολή στην Συρία, η εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι παράνομες ενέργειες στις εξορύξεις, η επέκταση στην νεκρή ζώνη στον οικισμό στα Στροβίλια στην Κύπρο μαρτυρούν ότι, η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν την “Οθωμανική αυτοκρατορία” της περιοχής

Ο επικεφαλής της J. P Morgan κ. Jamie Dimon, διαπίστωσε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ότι “η Ελλάδα αν ακολουθήσει το σωστό δρόμο θα ανακάμψει και θα γίνει ισχυρότερη”. Δεν το κάνει επειδή έχει ελληνική καταγωγή η επειδή η εταιρεία θέλει να πάρει δουλειές στην χώρα. 

2

Τον Αύγουστο του 2018 η τότε διακυβέρνηση ήταν έτοιμη να διοργανώσει ακόμη και εορτασμούς προκειμένου να πανηγυρίσει την “έξοδο” της Ελλάδας απο τα Μνημόνια, όπως υποστήριζε. Η τραγωδία στο Μάτι απέτρεψε αυτή την προοπτική αλλά το σίγουρο είναι ότι, κανείς σώφρων δεν πίστεψε αυτές τις βαρύγδουπες αναγγελίες όταν ρίχνει μια ματιά στο χρέος της Ελλάδας

Mια αραβική παροιμία λέει ότι, ο θέος αγαπά τους συμπονετικούς. Στην περίπτωση της Οικογένειας Ανιέλι μάλλον τους πρόσφερε και αρκετή τύχη. Η απόφαση της FiatChrysler να συγχωνευθεί με την Peugeot έκανε την Οικογένεια Ανιέλι πλουσιότερη κατά 800 εκατ. ευρώ, δείχνοντας τον δρόμο στους αβέβαιους καιρούς που διανύουμε

1

“Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα” είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi. Μια ιστορία επιτυχίας η οποία ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες που κλήθηκαν να αναλάβουν “τρομερές θυσίες”. 

Οι Έλληνες προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά τελευταία συνεχώς επανέρχονται κάποια “φαντάσματα” του παρελθόντος τα οποία μας θυμίζουν τι βίωσε η χώρα και ενίοτε και τους κακούς μας εαυτούς

2

Πριν πολλά χρόνια, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα με μια μαύρη Μercedes στο εργοστάσιο χυτοσίδηρου της Λαυρεωτικής και φρόντισαν να ανάψουν και το φουγάρο της, όπως διηγούνται κάποιοι.

Όταν σε Ελλάδα και Κύπρο κυριαρχούσε μια καμπάνια για την ψήφιση του Σχεδίου Αναν, κανείς δεν ασχολούνταν με τα δικαίωματα των υδρογονοανθράκων στην περιοχή.

Θετική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την οικονομία, και αποτυπώνεται καλύτερα σε δυο συγκεκριμένες οικονομικές ειδήσεις. H ανακοίνωση της Blackstone για εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα, έναντι 178 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και θα κινητοποιήσει νέα κεφάλαια απο το εξωτερικό. Το private equity της Αμερικανικής Blackstone δεν είναι τυχαίο καθώς διακρίνει ότι, έχει να κερδίσει απο την Ελλάδα και συνήθως προηγείται των ανταγωνιστών του. Δεν συνηθίζει να κάνει χάρες. Είδε μια ευκαιρία και έδωσε τα κεφάλαια για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις

3

Όταν, επί Συριζα, οι δικαστές έστειλαν στην Βουλή την δικογραφία της Novartis για δέκα πολιτικά πρόσωπα η διαδικασία αφορούσε “το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο συστάσεως ελληνικού κράτους”.

2