kasimatis_aleksandros

Μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η αβεβαιότητα στην Ιταλία προκαλεί κραδασμούς στις αγορές και εκτοξεύει τις αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή είπε ότι οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία δεν αιφνιδιάζουν την Κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι βγαίνει στις αγορές σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ωστόσο η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν θέσει την Ελλάδα ήδη εκτός αγορών. Ολες τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να προσλάβει ο ΟΔΔΗΧ, η Ελληνική Δημοκρατία τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανοίξει βιβλίο προσφορών για νέα ομολογιακή έκδοση.

Με το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους να παραμένει ανοικτό και να ενισχύει την ανασφάλεια, η χώρα οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει εξοντωτική πολιτική σε φορολογικό και ασφαλιστικό για να επιτυγχάνει μεγάλα πλεονάσματα, ελπίζοντας ότι έτσι θα πείσει τους δανειστές να κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα που η ίδια έχει αποδεχθεί και ψηφίσει.

Η φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα κομματικά του συμφέροντα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν προκύπτει από πενταετή πλάνα, αλλά από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και φυσικά όλου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Οι ισχνοί ρυθμοί ανάπτυξης πέρυσι και οι ανάλογες προβλέψεις για φέτος -μετά από πρωτοφανή ύφεση- το αποδεικνύουν.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε υπερβολικά πολύ χρόνο. Τον Μάιο συμπληρώσαμε οκτώ χρόνια, ενώ σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο χρειάστηκε κατά μέσο όρο δυόμιση χρόνια. Οι γείτονες μας στο διάστημα αυτό προχώρησαν σημαντικά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Βουλγαρία το 2009 ήταν ίσο με το 43% του αντίστοιχου ελληνικού. Σήμερα αντιστοιχεί στο 71% του ελληνικού. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρουμανία. Ηταν κάτω από το μισό το 2009 που οι έλληνες πίστευαν τον ΓΑΠ που έλεγε πως λεφτά υπάρχουν και έφτασε πέρυσι στο 82% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις, υπό την έννοια ότι ψήφισε με ευκολία μέτρα που άλλοτε θα προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, δεν μπορεί να επιτύχει αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα δημιουργήσουν ικανά περιθώρια για μείωση των φόρων και όχι για επιδόματα σε ενδεχόμενη εκλογική πελατεία. Αν η πολιτική κρίση στην Ιταλία διαρκέσει και οι αγορές ομολόγων συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι αντιμέτωπη με το απόλυτο αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση, στη χειρότερη για αυτούς περίπτωση, θα πέσει. Ολοι εμείς όμως θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Νικος

υποπτεύομαι ότι ακριβώς επειδή η Ιταλία είναι μεγάλη, η έξοδος από το ευρώ θα γίνει πάραυτα με όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαδικασία.

Κυριε Κασιματη

Βαλατε ενα ομικρον παρα πανω. Σωστο ειναι: Το απλυτο αδιεξοδο.

Κουφη ωρα

Κουφη ώρα. Βγαίνουμε στις αγορές. Γιατί "πεινασαν" τα γιουσουφάκια της Ελλάδος, οι κομματικοι στρατοι των κομμάτων της Βουλής. Οι πληρωμενοι ψηφοφοροι της δικτακτοριας του κοινοβουλίου. Που από την εποχή του Αντρέα, όταν και έγινε η επιστημονική οργάνωση του πελατειακου φασισμου. Η ανωδος ήταν μοιραία για το έθνος ,έφτασε το 62% κατά το δημοψήφισμα του "όχι".Και εκτοτε αυτό το ποσοστό, τρωει πίνει και κοιματε ,χωρίς να δουλεύει. Εις βαρος του ιδιωτικού τομέα. Που τον βάζουν να πληρώσουν για να συντηρούνται όλοι οι του κομματικοι στρατοι κατοχής. Επίσημα έχουμε 600 χιλιάδες δημόσιους. Που πέρναγαν το ένα εκατομμύριο. Το κρατος χρειάζεται 150 χιλιαδες. Το άλλο και μεγαλυτερο εκτρωμα είναι τα ασφαλιστηκα ταμεία. Με αναλογία ένας εργαζομενος με ένα συνταξιούχο. Και η διαφθορά καλπάζει. Με τους εκλεγεντες στην Βουλη να υπερασπιζουνται με φανατισμό το πελατειακο συστημα και έχουν μετατρέψει την δημοκρατία, σε φεουδαρχια, με τους φεουδαρχες, τους επιστατες δημόσιους υπαλλήλους, και τους κολιγους τον ιδιωτικό τομέα. Εμ έτσι θα εξαφανιστουμε σαν πολιτισμός, σαν νοοτροπία ,σαν κουλτούρα. Δεν βασιεσαι όταν τα λες και τα ακούς μόνο σου δεν γίνεται τίποτα. Φενεται πώς δεν υπαρχει η 'πολιτική βούληση' ακόμα. Αλλά ποτέ; Νομίζω όταν πεινάσει και ο στρατός κατοχής.Που τώρα έχει βρει πόρους από τους κουτοφραγκους .Και από τον αντιπρόεδρο και υπουργό αναπτηξη, πρώην γ.γ. του ΚΚ. Κουφη ώρα.

Ο Κανόνας

Ο Δραγασάκης ήταν υποψήφιος γενικός γραμματείας του ΚΚΕ τι να ξέρει ο άνθρωπος απο οικονομία και αγορές ;Να σου πει για Μάρξ Λένιν και Τρότσκι μάλιστα.Αυτή η κυβέρνηση είναι τροχοπέδη και βάρος τόνων για την οικονομία.

Ελένη Λ.

Προσβολή να μιλα ο λαικιστης, πολιτικος τυχοδιωκτης Δραγασάκης. Επιβιωνουν σε ολες τις καταστασεις με το φωτοστεφανο του αριστερου. Αερολογουν, μπουρδολογουν, ... Δεν φταιει αυτος, αλλα οσοι επιβραβευουν λαικιστες, ψευτες και νοιαζονται μονο για το ατομικο τους συμφερον. Αυτοι ειμαστε και δεν βαλαμε μυαλο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία