Sotheby’s Realty: «Η Ελλάδα στις χώρες με μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα»

Sotheby’s Realty: «Η Ελλάδα στις χώρες με μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα»

Τί δείχνει η έρευνα ‘’Luxury Outlook 2022’’ της διεθνούς εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο

sothebys_realty
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που σημειώνουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης από διεθνείς αγοραστές που ενδιαφέρονται για πολυτελή ακίνητα, ένα κομμάτι της αγοράς ακινήτων που θα βρίσκεται στο επίκεντρο και τη φετινή χρονιά.

Η διαπίστωση έρχεται από την τελευταία ανάλυση για τις προοπτικές της αγοράς το 2022 ‘’Luxury Outlook 2022’’ της διεθνούς Sotheby’s International Realty, η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο και αναλύει την εικόνα της αγοράς διεθνώς με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Η ανάλυση της εταιρείας εστιάζει στο γεγονός ότι το 2021 συνολικά «ξεπέρασε τις προσδοκίες όσον αφορά την αγορά πολυτελών κατοικιών σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sotheby’s International Realty κ. Φίλιπ Γουάιτ Τζούνιορ κατατάσσει διεθνώς τη χώρα μας στις αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης στο δίκτυο του ομίλου: «Διεθνώς, περιοχές όπως το Σίδνεϋ στην Αυστραλία, η Ελλάδα και η Γαλλική Ριβιέρα σημείωσαν αύξηση του ενδιαφέροντος από τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επενδυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μέσα από το δίκτυο της Greece Sotheby’s Real Estate, την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναλλαγές σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου όπως οι Παξοί ή η Λευκάδα, η Κρήτη, η Πάρος κ.α., με τις τιμές για κατοικίες πάνω στη θάλασσα να φτάνουν εώς και τα 16.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η εταιρεία κατέγραψε και τρείς αγοραπωλησίες -ρεκόρ σε συγκροτήματα κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Αμερικανοί, από τους οποίους τα αιτήματα για β’ κατοικία στην Ελλάδα πέρυσι αυξήθηκαν σε ποσοστό 60% έναντι του 2020, όπως και οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ελβετοί και οι Γερμανοί είναι οι εθνικότητες από τις οποίες θα προέλθει η μεγαλύτερη ζήτηση και το 2022.

Οι 5 παράμετροι στην αγορά
Συνολικά για την αγορά της πολυτελούς κατοικίας, η ανάλυση της Sotheby’s International Realty αναφέρει ότι οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν φέτος την αγορά σε διεθνές επίπεδο τόσο από την πλευρά των αγοραστών, όσο και των πωλητών είναι καταρχάς το γενικότερο θεσμικό/ νομικό/φορολογικό πλαίσιο, η οικονομική ανάκαμψη, η πανδημία, η επιστροφή στο χώρο εργασίας αλλά και το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες και οι κλιματική αλλαγή.

Διεθνώς, σύμφωνα με την Sotheby’s, μία μεγάλη μερίδα των ‘’ακριβών’’ αγοραστών επιστρέφει τώρα, σε αυτή τη συγκυρία, στις μεγαλουπόλεις με την σταδιακή μετάβαση εκ νέου από την τηλε-εργασία στο γραφείο, διατηρώντας παράλληλα την επιθυμία που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας για καλύτερη ποιότητα ζωής. Mε βάση τις εκτιμήσεις, οι μεγαλουπόλεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη όσον αφορά το real estate είναι αυτές που αναμένεται να τραβήξουν σε μεγάλο βαθμό φέτος την προσοχή της πιο εξειδικευμένης πελατείας με τα λεγόμενα ‘’μεγάλα πορτοφόλια’’, όσο μάλιστα βελτιώνονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιστρέφει η κανονικότητα.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να συνεχιστεί, μία ακόμη τάση που εντάθηκε μέσα στην πανδημία σε όλο τον κόσμο, όπως αυτή για αλλαγή στον τρόπο ζωής με στροφή σε ένα πιο φυσικό και λιγότερο επιτηδευμένο περιβάλλον και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδανικά τοποθετημένη η Ελλάδα. Αν σε αυτή την παράμετρο προστεθούν και οι επιπλέον παράγοντες της απρόσμενα καλής πορείας του τουρισμού εν μέσω Covid 19 με την καλή διαχείριση της πανδημίας αλλά και των πιο χαμηλών τιμών των ακινήτων σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα σε σύγκριση με άλλους ακριβούς προορισμούς στη Μεσόγειο, όπως π.χ. η Νότια Γαλλία ή ο ιταλικός Νότος, τότε είναι εύκολα κατανοητοί οι λόγοι που οδηγούν τώρα στην άνοδο της χώρας μας στις διεθνείς λίστες.

Κλείσιμο
Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης