Συρία: Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή - Σφοδρές συγκρούσεις στη Μανμπίτζ

Συρία: Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή - Σφοδρές συγκρούσεις στη Μανμπίτζ

Μαίνονται οι συγκρούσεις και στην πολη Ρας αλ-Αΐν - Για 135 νεκρούς μαχητές και 70 αμάχους μιλούν οι Κούρδοι, για 595 «νεκρούς τρομοκράτες» κάνει λόγο η Άγκυρα - Οι Αμερικανοί αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού των στρατιωτών τους - Πάνω από 275.000 οι εκτοπισμένοι από την τουρκική επίθεση

battle_ar
Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις τόσο γύρω από την πόλη Μπανμπίτζ όσο και γύρω από το Ρας αλ-Αίν με τους Κούρδους να αντιστέκονται και σε ορισμένες περιπτώσεις -σύμφωνα με το Συριακο Παρατηρήτηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- να απωθούν τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -ο ντε φάκτο στρατός των Κούρδων στη βόρεια Συρία- «εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Ρας αλ-Αίν χρησιμοποιώντας τούνελ και μια συνεχή παροχή ενισχύσεων».

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονταν και την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι έχει καταλάβει την πόλη αυτή.



Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι από την τουρκική εισβολή έχουν χάσει τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει την «εξουδετέρωση 595 τρομοκρατών».

Κλείσιμο
Εξίσου σφοδρές είναι οι μάχες και γύρω από την πόλη Μανμπίτζ με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανακοινώνει ότι οι Κούρδοι αντιστέκονται σθεναρά στις τουρκικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση των Αμερικανών να γυρίσουν την πλάτη στους Κούρδους ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα στρατεύματα έχουν παγιδευτεί σε ορισμένους δρόμους λόγω της προέλασης των Τούρκων μισθοφόρων. Για την αποχώρησή τους από ορισμένα σημεία πιθανότατα να χρειαστεί αεροδιακομιδή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Πάνω από 275.000 οι εκτοπισμένοι

Την ίδια στιγμή σοκάρει ο νέος απολογισμός της κουρδικής πλευράς σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν από τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τους Κούρδους ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε 275.000 ανάμεσα στους οποίους περισσότερα από 70.000 παιδιώ.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται το Κομπάνι ως «ζώνη ασφαλείας»

Ως «ασφαλή ζώνη» ονειρεύεται το Κομπάνι, την πόλη-σύμβουλο του κουρδικού λαού στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνοντας την Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, την ώρα που τουρκικά αεροπλάνα ίπτανται στον ουρανό της βόρειας Συρίας και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφοδρές συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη, Κούρδοι πολίτες εκφράζουν φόβους ότι στα σχέδια του Ερντογάν είναι η εθνοκάθαρση στο Κομπάνι.

«Ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" σκέφτεται το Κομπάνι ως μία ασφαλή ζώνη 32 χιλιομέτρων την ώρα που οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να συνάψουν  "συμφωνία με τον διάβολο" ζητώντας από τον πρώην εχθρό τους, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ, να τους προστατεύσει από τις τουρκικές επιχειρήσεις», γράφει η απεσταλμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Daily Mail» που βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου.

Για τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) ο Τραμπ πρόδωσε τους Κούρδους και αυτοί με τη σειρά τους για να προστατευτούν, ζήτησαν βοήθεια από τον πρώην εχθρό τους.

Για την Λαρίσα Μπράουν, απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» στα τουρκοσυριακά σύνορα, οι Κούρδοι πολίτες στην περιοχή εκφράζουν φόβους ότι θα χυθεί κι άλλο αίμα καθώς το Κομπάνι αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχος.

«Δεν είναι τυχαίο που το Κομπάνι ήταν η πρώτη πόλη που κατέλαβε το Ισλαμικό κράτος. Έχουμε χάσει τόσους πολλούς ανθρώπους και τώρα η Τουρκία το βάζει στο μάτι και κανείς δεν κάνει τίποτα. Ο κουρδικός λαός έχει αγωνιστεί για να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κι έχουμε προδοθεί. Όλοι προσπαθούν να βρουν μια ασφαλή περιοχή. Αν συνεχιστούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Τουρκία, θα γίνει γενοκτονία του λαού στο Κομπάνι» υποστηρίζουν Κούρδοι πολίτες.

Από την πλευρά του, ο κάτοικος στο Κομπάνι, Σαίντ Μουσταφά Χαμπού, δήλωσε: «Όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Όλος ο κόσμος βλέπει τι συμβαίνει και ο δυτικός συνασπισμός έχει λόγο γι' αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης