Εισβολή στη Συρία: Στη Μανμπίτζ η πρώτη μάχη - Τρεις Τούρκοι υπουργοί «πλήρωσαν» τις κυρώσεις Τραμπ

trump_ar

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και «απαίτησε να τερματιστεί η εισβολή» λέει ο Λευκός Οίκος - Κυρώσεις για τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ - Πενς: Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να μην επιτεθεί στο Κομπάνι

Η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ για την παράδοση του ελέγχου κουρδικών περιοχών στον κυβερνητικό συριακό στρατό προκάλεσε σειρά εκτιμήσεων για το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αναμφίβολα, οι Κούρδοι και η Δαμασκός έχουν κοινό συμφέρον να αναχαιτιστεί η τουρκική εισβολή.

Οι μεν Κούρδοι προτιμούν να χάσουν την αυτονομία τους και να μπουν κάτω από την ομπρέλα του συριακού κράτους από το να βρεθούν στο μαχαίρι των Τούρκων. Από την άλλη, ο Άσαντ έχει κάθε λόγο να αποκτά τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, για τα οποία οι δυνάμεις τους δεν έριξαν ούτε έναν πυροβολισμό. Επιπρόσθετα, χωρίς πάλι έναν πυροβολισμό οι Κούρδοι, υπό την πίεση της τουρκικής εισβολής, αφήνουν για αργότερα το όραμα της δικής τους κρατικής οντότητας, έστω και τυπικά ενταγμένης στη Συρία.

Το αφήγημα που καλλιεργήθηκε αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία ήταν ότι η Δαμασκός τα βρήκε με τους Κούρδους ενώπιον του κοινού εχθρού, της Άγκυρας. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο φαίνονται. Είναι προφανές ότι η Δαμασκός δεν λύγισε από το δράμα των Κούρδων. Κερδίζει και μάλιστα πολλά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κούρδοι είχαν επιλέξει το στρατόπεδο των Αμερικανών, άρα ήταν μάλλον απρόσβλητοι από τη Δαμασκό, η οποία στηρίζεται στη Ρωσία, αλλά δεν τολμούσε να εισέλθει στη βορειοανατολική Συρία, η οποία ελεγχόταν από τους Κούρδους, αλλά και από τους Αμερικανούς.

Η τουρκική εισβολή, λοιπόν, λειτούργησε σαν καταλύτης. Έχοντας εγκαταλειφθεί από τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, οι Κούρδοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν προς τον Άσαντ και κατ’ επέκταση προς τη Μόσχα και μάλιστα οικειοθελώς. Οι Κούρδοι είναι σίγουρα χαμένοι και ως δεχόμενοι επίθεση από υπέρτερες δυνάμεις επέλεξαν το μικρότερο κακό.

Ο μεγαλύτερος χαμένος, όμως, είναι οι ΗΠΑ και ευρύτερα η Δύση. Λόγω της απόφασης του προέδρου Τραμπ, οι Αμερικανοί υπέστησαν βαρύτατο πολιτικό πλήγμα, καθότι αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι σύμμαχοι. Εκτός αυτού, με την απόσυρσή τους ουσιαστικά παρέδωσαν ολόκληρη τη Συρία στη διαμεσολάβηση της Μόσχας. Αυτή θα μεσολαβήσει μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας για τις μελλοντικές διευθετήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ ανέκρουσε πρύμναν και τώρα συζητείται η επάνοδος των αμερικανικών δυνάμεων που αποσύρθηκαν, ενώ δρομολογούνται και αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις επιβάλλονται κατά Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων που συμβάλουν «στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία». Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλεται ο αποκλεισμός ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ, καθώς και η απαγόρευση εισόδου. Μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η παλινδρόμηση της Ουάσιγκτον θα αποδειχθεί ικανή να αποτρέψει έστω και μερικώς τη γεωπολιτική ζημιά που υπέστησαν οι ΗΠΑ.«Καμπάνα» για τρεις Τούρκους υπουργούς

Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών- είναι τα πρώτα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ποια τιμωρητικά μέτρα σχεδιάζει για την Τουρκία μετά τη συνεχιζόμενη εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αφενός δεσμεύονται οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία και αφετέρου θα εμποδίζονται στο εξής οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Ο Τραμπ, μάλιστα, επέλεξε και να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος που ανήρτησε στο Twitter προκειμένου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», σύμφωνα με τον Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στην Τουρκία με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία» πρόσθεσε ο Πενς.

Η μάχη της Μανμπίτζ

Οι Κούρδοι πολεμούν γενναία, αλλά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Μετά από έξι ημέρες σφυροκοπήματος από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό, καθώς και από τις χερσαίες δυνάμεις, είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν την επιβίωσή τους. Υφίστανται ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω της μαζικής προσφυγιάς από τις περιοχές των μαχών, αλλά και από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν νοσοκομεία και σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο σε αμάχους, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων διευκρίνισε ότι η συνεργασία με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας.

«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.

Η στάση της ΕΕ

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Ευρώπη παραμένει ανήμπορη. Τέλοσπάντων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποσύρει τα στρατεύματά του απ' τα συριακά εδάφη.

Πενς: Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να μην επιτεθεί στο Κομπάνι

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε χθες Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Μία αδύναμη εε

Δεν έχει στρατό (ο μόνος αξιόμαχος με βάσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, αν και μικρός ,είναι ο βρεττανικός στρατός), δεν έχει άξιο λόγου μυστικές υπηρεσίες να καλύπτουν όλο τον πλανήτη (πάλι, μόνο η βρετανία έχει τέτοιες υπηρεσίες συνεργαζόμενη πάντα με τις ηπα), δεν έχει άξιο λόγου εξωτερική πολιτιτική που να καλύπτει εκτός ευρώπης, είναι ανίκανη να πάρει αποφάσεις, μόνο μεγάλα λόγια (κυρίως απο γάλλους). Και η ευρωπαική οικονομία τελευταία παραπαίει, εύκολος στόχος των κινέζων και αγγλοσαξώνων. Τι περιμένετε λοιπόν. αν υπαρχει σύρραξη με την τουρκία, τι στρατό να στείλει η ευρώπη.

@

Οι πιό χαμένοι πολιτικά είναι ο ΟΗΕ και η ΕΕ μια και καταδείχτηκε περίτρανα η ανικανότητά τους να διευθετήσουν/επέμβουν αποτελεσματικότητα σε κρίση...... Ο Τράμπας σε συνεννόηση με τον Ερντογάνη "βρυχάται" τώρα, το σχέδιο είναι "μπες εσύ σε καλύπτω και προς το τέλος θα πάρω απαλά οικονομικά μέτρα -που αναιρούνται εύκολα- για να ανακτήσω πάλι κάποια αξιοπιστία"...... Μεγάλοι κερδισμένοι οι Τούρκοι που μπήκαν για να μείνουν, όπως πάντα, και μερικώς ο Άσαντ με Ρωσία...... Χαμένοι -όπως πάντα- οι Κούρδοι......

Νίκος

Εάν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή όλες τις ανακοινώσεις της ΕΕ, θα καταλάβει ότι οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών, συνεδριάζουν επί δέκα ημέρες και προσπαθούν να βγάλουν την πιο ανώδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους ανακοίνωση. Δηλαδή μία τουφεκιά στον αέρα (για να μην πω κάτι άλλο πρωί – πρωί). Αλλά με τις τουφεκιές στον αέρα δεν τρομάζει πάντα ο λύκος… Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί κατακρίνεται ο Τράμπ για διγλωσσία κλπ., ο άνθρωπος είναι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν θέλει να εμπλακεί πλέον μόνος του. Οπότε ρίχνει και αυτός ακριβώς τις ίδιες τουφεκιές στον αέρα.

Τσαγκατσουγκας

Γιατι στο πρωτο θεμα δεν παιζετε το θεμα του μικρου Ραφαηλ? Γινεται χαμος στο φβ και σε αλλα σαιτ,εσεις εχετε καποιο λογο που δεν το δειχνετε?

διαλυμενο κρατος

τωρα το καταλαβατε τι εγινε? αφου φροντισαν να μας διαλυσουν σαν κρατος οι πρακτορες των ηπα (πρωθυπουργοι, υπουργοι, βουλευτες) διελυσαν τα πιστευω τις υπηρεσιες του κρατους το στρατο και μας εφεραν τους λαθρο. η ελληνες γερασαν και πεθαινουν, δεν γεννανε και αποδεκατιζονται στα τροχαια και στις καταχρησεις. καληνυχτα μας.

Ο "πόλεμος" τελείωσε

Η ζώνη που θα εγκατασταθούν οι ισλαμιστές πρόσφυγες δημιουργήθηκε. Ο Συριακός στρατός πήρε θέση στα νέα σύνορα. Οι μετακινήσεις πληθυσμών ολοκληρώνονται. Οι συνηθισμένες προσχηματικές κυρώσεις επιβλήθηκαν !

Othelos

Η Πολιτική σας ανάλυση είναι για τα μπάζα. Θεωρείτε του Αμερικάνους αναξιόπιστους σύμμαχους τη στιγμή που το 80% της κοινής γνώμης ειδικά στην Ελλάδα τους ονομάζει "φονιάδες των Λαών". Για πιό λόγο έπρεπε η Αμερική να κάνει τον νταβαντζή των Κούρδων εσαεί? Για το Ονόρε ? Αυτοί ζητάνε να εγκαθιδρύσουν κράτος αφαιρώντας εδάφη από χώρες όπως Τουρκία Συρία Ιρακ και χρησιμοποιούν ενίοτε και τρομοκρατικές ενέργειες. Αν στην Ελλάδα κάποιοι ήθελαν να αυτονομηθούν θα είμασταν τόσο χαλαροί ? Εδώ ξεσηκωθήκαμε με το όνομα της γείτονος χωρίς καν να υπάρχει εδαφική διεκδίκηση. Απλά η υποκρισία περισσεύει, ειδικά στην Ελλάδα.

ΡΕ

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΜΠ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΕΤΕ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΛΑ. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ !!!!!!!

προπαγανδιστης

ερντογαν το προστατευομενο παιδι των ηπα και της καρπαζιας. οτι θελουν να κανουν οι διεθνεις μπαχαλακηδες αμερικανοι το εδωσαν να το κανει ο ερντογαν και τωρα που τρωει κραξιμο παγκοσμιως σπευδουν να τον αποκυρηξουν. καταλαβατε εσεις οι αμερικανοφιλοι? για ποτε θα σας πεταξουν στα λιονταρια οσο και να τους υποστηριζετε.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ!!

είναι η λύση. Πετάξτε τους για αρχή έξω από αθλητικές διοργανώσεις , κλείστε τους και τα σύνορα με Ελλάδα και θα το σκεφτούν καλύτερα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης