Σάλος στη Μόσχα με κλινική που «διαφημίζει» κλειτοριδεκτομή σε ανήλικα κορίτσια

Σάλος στη Μόσχα με κλινική που «διαφημίζει» κλειτοριδεκτομή σε ανήλικα κορίτσια

Οργή από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν εισαγγελική έρευνα - Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν αποτελεί έγκλημα στη Ρωσία

clin
Σοκ έχει προκαλέσει στη Ρωσία η είδηση ότι μία κλινική στην «καρδιά» της Μόσχας προσφέρει την υπηρεσία της κλειτοριδεκτομής.

«Οι γιατροί της κλινικής μπορούν να υποβάλουν κορίτσια, ηλικίας πέντε έως 12 ετών, σε μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων», όπως έγραφε στην διαφήμισή της στο Διαδίκτυο η ρωσική κλινική.

Οι επικριτές της απάνθρωπης αυτής πρακτικής ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας .

Η «Best Clinic», μια μικρή αλυσίδα ιδιωτικών ιατρικών κέντρων στη Μόσχα, διαφήμισε στο Διαδίκτυο τις υπηρεσίες που προσφέρει το ιατρικό της προσωπικό. Μία αυτές είναι ότι οι γιατροί μπορούν να υποβάλουν σε κλειτοριδεκτομή κορίτσια ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 ετών, όπως αναφέρει η ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα «Meduza».

"Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο υπηρεσιών που παρέχει η «Best Clinic» επειδή υπάρχει ζήτηση από ασθενείς με παραπεμπτικά από γιατρούς", ανέφερε η κλινική σε χθεσινή της ανακοίνωση.

"Η χειρουργική επέμβαση κλειτοριδεκτομής εκτελείται μόνο για ιατρικούς λόγους", προσθέτει η κλινική επισημαίνοντας ότι δεν έχει κάνει την επέμβαση σε κοπέλες κάτω των 18 ετών.

Κλείσιμο
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), που συνεπάγεται τη μερική ή ολική απομάκρυνση των γυναικείων γεννητικών οργάνων και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, δεν αποτελεί έγκλημα στη Ρωσία, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι ο τερματισμός της αμφιλεγόμενης πρακτικής μέχρι το 2030. Η «γυναικεία περιτομή» πραγματοποιείται σε περίπου 30 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην Αφρική.

Tο 2016, η «Ρωσική Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» (RJI), μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Μόσχα, ανέφερε ότι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ήταν διαδεδομένος στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά του Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία. Επικαλούμενη μαρτυρίες, η οργάνωση αυτή κατήγγειλε ότι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνες είχαν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, αλλά οι ερευνητές από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν βρήκαν καμία απόδειξη της πρακτικής.

Η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τώρα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Μόσχας να διατάξει έρευνα για το θέμα.

"Η πρακτική αυτή, που μετατράπηκε σε εμπορική υπηρεσία, διαφημίζεται ως μία διαδικασία κατάλληλη για ανήλικα κορίτσια", δήλωσε ο δικηγόρος της «Ρωσικής Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (RJI),Γκίγκορ Αβετισιάν .

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει το θέμα ενώ το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αρνήθηκε να πάρει θέση λέγοντας ότι η «γυναικεία περιτομή» δεν είναι ιατρική διαδικασία και κατά συνέπεια το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

«Για πρώτη φορά, έχω πάθει σοκ με αυτό που συμβαίνει στη Μόσχα", δήλωσε στο Ρόιτερς, η Αλένα Πόποβα, συνιδρύτρια της οργάνωσης «W»,που αγωνίζεται για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων.

«Οι γιατροί δεν επιτρέπεται να βλάπτουν σκοπίμως την υγεία κάποιου», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, μία πρακτική που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, υπογονιμότητα ακόμη και θάνατο από απώλεια αίματος και επιπλοκές λοιμώξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης