Θριαμβευτής ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς

Θριαμβευτής ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς

Νικητής με 66,6% έναντι 33,4% του αντιπάλου του, Αλέν Ζιπέ - Περίπου τέσσερα εκατ. πολίτες προσήλθαν στις κάλπες - Ζιπέ: «Εύχομαι μια καλή προεκλογική εκστρατεία και την νίκη στις (προεδρικές) εκλογές του Μαΐου» - Συγχαρητήρια από τον Σαρκοζί

Θριαμβευτής ο Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς
Με συντριπτική διαφορά εκλέγεται υποψήφιος της κεντροδεξιάς στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Ο Φρανσουά Φιγιόν. Απέναντι στον, μέχρι πριν μερικές μόλις εβδομάδες φαβορί, Αλέν Ζιπέ, ο κ. Φιγιόν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 20017 -2012,  «κακομοίρης», όπως τον αποκαλούσε απαξιωτικά ο Nικολά Σαρκοζί σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους με μια εντυπωσιακή κούρσα. Φιλελεύθερος και οπαδός του λεγόμενου “κοινωνικού γκωλισμού” που ηγήθηκε ο πολιτικός του μέντορας Φιλίπ Σεκγέν, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε αντιταχθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους περίπου στο 90% των εκλογικών τμημάτων, ο κ.Φιγιόν προηγείται με 66,6% έναντι 33,4% του Αλέν Ζιπέ. Στην αναγνώριση της νίκης του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς προέβη ο ανθυποψήφιός του Αλέν Ζιπέ. Ο κ. Ζιπέ ευχήθηκε μια “καλή προεκλογική εκστρατεία και την νίκη στις (προεδρικές) εκλογές του Μαΐου του 2017”. Συγχαρητήρια και από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε επιστολή του «θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη».

 
Κλείσιμο

Το πρόγραμμα του για τη Γαλλία και την Ε.Ε. 

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, και χρησιμοποιεί συχνά το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. ενώ έκανε λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.






Το όραμα του για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο πνεύμα του “κοινωνικού γκωλισμού” που ηγήθηκε ο πολιτικός του μέντορας Φιλίπ Σεκγέν, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε αντιταχθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Κ. Φιγιόν άλλαξε γνώμη στηρίζοντας την περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε., ζητώντας μια ισχυρή μεν Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρά εθνικά  κράτη. Κατηγόρησε προεκλογικά τον νυν Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι με την αντίθεσή του σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αποδυνάμωσε τη Γαλλία και άφησε μόνη την Γερμανία να ορίζει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο ίδιος ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Γερμανία, ενώ στηρίζει την ευρωζώνη, λέγοντας ότι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα μας απομακρύνει από την κυριαρχία του δολαρίου.  

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιγιόν  θέλει σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.  





Νικητής απέναντι σε όλους (;)

Στον πρώτο γύρο των προκριματικών κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 44% ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που θεωρούνταν φαβορί μόλις 28% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί 21%. Ωστόσο το ερώτημα για την κεντροδεξιά της Γαλλίας, είναι αν ο υποψήφιος της μπορέσει να επικρατήσει στην κούρσα με την Μαρίν Λε Πεν, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ, εθεωρείτο ισχυρότερος έναντι της σκληρής κυρίας του Εθνικού Μετώπου, την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα περάσει στον β' γύρω των προεδρικών εκλογών του 2017. 


Ο πολιτικός του λόγος εστιάζει στις  παραδοσιακές γαλλικές αξίες της οικογένειας και της θρησκείας, καταφέρνοντας να πάρει μεγάλο μέρος συντηρητικών ψηφοφόρων από το κόμμα της Μαριν Λε Πεν, ενώσε αντίθεση με τον κ. Σαρκοζί και τον Ζιπέ, δεν έχει καμία καταδίκη ή έρευνα για διαφθορά, συνεπώς θα είναι πολύ δύσκολο η κυρία Λε Πεν να επιτεθεί ακεραιότητά του




Γεννημένος σε μια παραδοσιακά Καθολική περιοχή της δυτικής Γαλλίας, ο 62χρονος κ. Φιγιόν, ο οποίος  ζει με την Ουαλή σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους σε έναν πύργο του 12ου αιώνα, είχε την υποστήριξε των συντηρητικών κύκλων και ομάδων που αντιτίθενται στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου, κάτι που είχε οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα πριν από τρία χρόνια. 


Τα πρώτα χαμόγελα των οπαδών του Φιγιόν όταν ανακοινώθηκαν τα exit polls


Απογοήτευση στο «στρατόπεδο» του έτερου διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος, Αλέν Ζιπέ



Πρώτες δηλώσεις του κ. Φιγιόν

Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς:

"Ό,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει".
Επιπλέον, ο Φιγιόν επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ελευθερία και σεβασμό, ενώ τόνισε ότι η νίκη του "διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν γραφτεί από πριν".

Αναφερόμενος στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2017 δήλωσε ότι "αύριο ξεκινάει μια μακρά διαδικασία. Έχω πλέον καθήκον να πείσω μια ολόκληρη χώρα". Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ρητορική που χρησιμοποίησε λέγοντας πως "ι ψηφοφόροι είδαν στην υποψηφιότητά μου τις αξίες της Γαλλίας", ενώ επιτέθηκε σε αριστερά και ακροδεξιά λέγοντας πως "η Αριστερά είναι μια αποτυχία. Η ακροδεξιά είναι η πλήρης πτώχευση. Αναφέρομαι σε κόμματα φυσικά, όχι σε ψηφοφόρους" 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης