Ψηφίζει σήμερα η Ισπανία στη σκιά του Brexit

Ψηφίζει σήμερα η Ισπανία στη σκιά του Brexit

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες ο ισπανικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο - Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με Podemos τρομάζει τις αγορές

Ψηφίζει σήμερα η Ισπανία στη σκιά του Brexit
Την ώρα που ο πλανήτης δεν έχει συνέλθει ακόμα από τον πανικό του αποτελέσματος του Brexit και τις απρόβλεπτες συνέπειές του που αλλάζουν άρδην τον χάρτη της Ευρώπης, τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται σήμερα στην ιβηρική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στην Ισπανία, όπου οι πολίτες καλούνται στις κάλπες. 

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες ο ισπανικός λαός αναλαμβάνει να «μιλήσει» προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο του επισκιάζει τη Μαδρίτη από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να προκύψει αυτοδυναμία, ωστόσο η ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες είναι έκδηλη καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό οι νέες εκλογές να δώσουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με την τελευταία φορά - χωρίς ενιαίο κόμμα να κερδίζει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Το σημερινό ερώτημα είναι ποιον θα επιλέξουν οι Ισπανοί να τους εκπροσωπεί: Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ή ένα νέο εναλλακτικό σχήμα αποτελούμενο από τους Podemos και τους Σοσιαλιστές που κατά πολλούς θα αποτελέσει νέο σοκ για την Ευρώπη και τις αγορές που ετοιμάζονται για μια «μαύρη Δευτέρα»;

Την Παρασκευή, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες πάντοτε θέλουν να επιδείξουν ότι έχουν ρεύμα, παλμό κι αποφασιστικότητα. Ό,τι χαρακτήρισε την τωρινή προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε επίσης και την ύστατη στιγμή στις εκδηλώσεις αυτές. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να μεταφέρω ένα μήνυμα θεσμικής και οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά το Brexit. «Δεν είναι η στιγμή να τροφοδοτήσουμε ή να αυξήσουμε την αβεβαιότητα».
Κλείσιμο

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Gabinet D' Estudis Socials i Opinio Publica (GESOP) -πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2% (114 έως 188 βουλευτές), την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δεύτερη θέση ( από τρίτη που ήταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις)- με ποσοστό 21,7% και 83-87 βουλευτές , την υποχώρηση στην τρίτη θέση του «Unitos Podemos» με 21,7% και οι «Πολίτες» στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%. Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης