Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

«Δεν έχω πια την υποστήριξη του κόμματός μου», δήλωσε ο απερχόμενος καγκελάριος - Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη της άκρας δεξιάς στις εκλογές για τη θέση του Προέδρου

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν
Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του καγκελάριου της Αυστρίας ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Βέρνερ Φάιμαν, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του SPO, η οποία επρόκειτο να αποφανθεί ως προς την περαιτέρω παραμονή του στo «πηδάλιο» του κόμματος.

«Είμαι ευγνώμων για τα εφτάμισι χρόνια που έμεινα σε αυτό το αξίωμα και εύχομαι στον διάδοχό μου καλή τύχη», είπε ο κ. Φάιμαν σε μια σύντομη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, συμπληρώνοντας ότι αποχωρεί επειδή δεν έχει πλέον την υποστήριξη του κόμματός του.
«Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον»
Κλείσιμο
, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα», σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Φάιμαν δεχόταν ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα να παραιτηθεί από συνδικαλιστικούς κύκλους αλλά και από την νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (SPO), τόσο για τη σκληρή στάση του στους νόμους περί ασύλου όσο και για τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές πριν από δύο εβδομάδες.

Η σαρωτική νίκη της άκρας δεξιάς στις πρόσφατες εκλογές ερμηνεύτηκε από πολλά μέλη του SPO ως προσωπική αποτυχία του Φάιμαν, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί «ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».

Η Αυστρία βρίσκεται στη μέση ενός πολιτικού κυκλώνα, έπειτα από τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο μήνα. Ο Χόφερ, από το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, κατέκτησε την πρώτη θέση στις εκλογές κερδίζοντας το 36% των ψήφων, αψηφώντας όλα τα προγνωστικά και αφήνοντας τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν των Πρασίνων στην δεύτερη θέση. Οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στις κάλπες στις 22 Μαΐου.

Αν και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι κυρίως εθιμοτυπικός, ο 45χρονος Χόφερ απείλησε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του να διαλύσει τη βουλή πριν από τις εκλογές του 2018, προειδοποιώντας τους άλλους υποψήφιους σε ένα τηλεοπτικό debate ότι «θα εκπλαγούν από το τι μπορεί να καταφέρει ένας πρόεδρος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης