Μήνυμα ισχύος από Φάιμαν προς τους «εσωτερικούς» πολιτικούς του αντιπάλους

Μήνυμα ισχύος από Φάιμαν προς τους «εσωτερικούς» πολιτικούς του αντιπάλους

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν αναμένει πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, καθώς όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να παρουσιάσει έργο

Μήνυμα ισχύος από Φάιμαν προς τους «εσωτερικούς» πολιτικούς του αντιπάλους
Την ισχυρή του θέση ως αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, υποστηρίζοντας πως όσοι τον αμφισβητούν, θα πρέπει να λογαριάζουν στην παρουσία του και τα επόμενα χρόνια.

Ο κ Φάιμαν δέχεται κριτική από στελέχη του κόμματός του εξαιτίας του πρωτοφανούς χαμηλού ποσοστού - μόλις 11,3%- που έλαβε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Ρούντολφ Χούντστορφερ, στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου.
Όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο Βέρνερ Φάιμαν, ο ίδιος συνεχίζει να εκπροσωπεί τη στάση του στο θέμα του ασύλου και να βρίσκεται σε αντίθεση με εκείνους μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ζητούν τα «ανοικτά σύνορα».

Σημείωσε ακόμη πως δεν αναμένει πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, καθώς όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να παρουσιάσει έργο και έως τώρα έχει εργαστεί σκληρά, κάτι που περιμένει ο πληθυσμός, ο οποίος, κατά την άποψη του καγκελάριου, επιθυμεί μία κοινή και σαφή στάση της κυβέρνησης.
Κλείσιμο

«Βοηθήσαμε αρχικά και τώρα εξακολουθούμε να βοηθούμε» τόνισε, αναφερόμενος στον περιορισμένο αριθμό προσφύγων που υποδέχεται πλέον η Αυστρία, η οποία τον περασμένο χρόνο είχε δεχθεί συνολικά 90.000 αιτήσεις ασύλου και για φέτος έχει θέσει ανώτατο όριο 37.500 στους αιτούντες άσυλο στη χώρα, κάτι που έχει επισύρει κριτική πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών -- και όχι μόνον.

Στον καγκελάριο ασκείται κριτική για στροφή του «180 μοιρών» στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητά του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, και διεκδικεί πλέον, με μεγάλες πιθανότητες, την ανάδειξή του σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 22 Μαΐου, με αντίπαλό του τον δεύτερο του πρώτου γύρου, τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέσπασε ένα 21,3%.

Σε σχέση με την κριτική απέναντι στο Βέρνερ Φάιμαν, δεν είναι λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας αλλά και αλλαγής προσώπων. Σύμφωνα με τους επικριτές του, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο - εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης