Λύθηκε το μυστήριο: Βρέθηκε στην Πολωνία το τρένο με το χρυσό των ναζί

Λύθηκε το μυστήριο: Βρέθηκε στην Πολωνία το τρένο με το χρυσό των ναζί

Επισήμως επιβεβαιώνουν οι τοπικές Αρχές του Walbrzych στη Δυτ. Πολωνία την ύπαρξη του μυθικού «τρένου των Ναζί», το οποίο ένας Γερμανός και ένας Πολωνός ισχυρίζονταν την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν.

Λύθηκε το μυστήριο: Βρέθηκε στην Πολωνία το τρένο με το χρυσό των ναζί
Το «τρένο» ήταν μέχρι τώρα ένας μεταπολεμικός μύθος που εικαζόταν ότι μετέφερε ανεκτίμητους θησαυρούς. Σήμερα ο αναπλ. Δήμαρχος της πόλης του Walbrzych, Zygmunt Nowaczyk παραδέχθηκε την ύπαρξη του «ευρήματος», όπως το χαρακτήρισε, αρνούμενος ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία «που παραμένει μυστική».

Αναφορές απ' τα πολωνικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι έχει κινητοποιηθεί ο στρατός προς φύλαξη της ευρύτερης περιοχής ενώ γίνονται συσκέψεις για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία των εκσκαφών που απαιτούνται. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το εν λόγω τρένο χάθηκε το 1945, ενώ ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε στη Γερμανία. Ήταν γεμάτο με τη λεία των Ναζί από την πόλη Μπρεσλάου, που τότε ανήκε στην ανατολική Γερμανία και σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βρότσλαβ και ανήκει στην Πολωνία. Ένα από τα ρεπορτάζ ανέφερε ότι το τρένο ήταν θωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ.

Κλείσιμο
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Wroclaw ανέφερε τον τοπικό αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο το τρένο μπήκε σε μια σήραγγα κοντά στο Κάστρο Ξανς, σε μια ορεινή περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, και δεν ξαναβγήκε ποτέ από εκεί. Με βάση αυτή τη θεωρία, η σήραγγα κατόπιν σφραγίστηκε και η τοποθεσία της ξεχάστηκε.

Το ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το τρένο, μήκους 150 μέτρων, μετέφερε όπλα, «βιομηχανικό εξοπλισμό», πολύτιμους λίθους και άλλους θησαυρούς.

Οι Ναζί χρησιμοποίησαν όντως τρένα για να μεταφέρουν τη λεία τους στο Βερολίνο όσο οι Σύμμαχοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τον χειμώνα και την άνοιξη του 1945. Στην περίπτωση του αποκαλούμενου «Χρυσού Τρένου», οι Ναζί έστειλαν από τη Βουδαπέστη στη Γερμανία 24 βαγόνια γεμάτα με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους πίνακες που είχαν αρπάξει από Εβραίους της Ουγγαρίας. 

Η αξία του θησαυρού αυτού πιστεύεται ότι ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια. Το τρένο εντοπίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε αργότερα στις ΗΠΑ, κράτησαν για τον εαυτό τους ένα μέρος του θησαυρού.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης