Λίβερπουλ: Το απίστευτο λίφτινγκ μιας πόλης

Λίβερπουλ: Το απίστευτο λίφτινγκ μιας πόλης

Το λιμάνι σε τίποτα δεν θυμίζει τα κλασικά λιμάνια καθώς τα τελευταία χρόνια, από το 2008, που ήταν η πόλη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετά, η αναβάθμισή του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Καθαρό, απίστευτα περιποιημένο, χωρίς θόρυβο και πανικό, χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια, με κάποια ακριβά στέκια, μεταξύ αυτών το υπέροχο εστιατόριο σε όροφο που από εκεί πάνω ατενίζεις όλον τον ωκεανό

Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στο www.aboutickets.com

Λίβερπουλ: Το απίστευτο λίφτινγκ μιας πόλης
Σε αντίθεση με το κοσμοπολίτικο, δημοφιλές, πανάκριβο και σνομπ Λονδίνο, η πόλη της Λίβερπουλ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο πιο hot προορισμός της Βρετανίας για αυτούς που ξέρουν να ταξιδεύουν. Πέντε μέρες στο υπέροχο και εντελώς άλλο από αυτό που έχετε στο μυαλό σας γνωστό βρετανικό λιμάνι ήταν αρκετές για να καταλάβω ότι οι εκπλήξεις σε βρίσκουν εκεί που δεν τις περιμένεις. Η μεγαλύτερη ναυτική πόλη της βορειοδυτικής Βρετανίας ιδρύθηκε το 1207 και ήταν πάντα κέντρο διερχόμενων ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών και εμπειριών. Στα τέλη του 60 ήταν μια πόλη σύμβολο, γνωστή και ξακουστή για δυο πράγματα, τη ναυτιλία και τους Beatles. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν ήταν απίστευτα δύσκολες για την πόλη και δυστυχώς της έδωσαν τη φήμη που την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Φτώχεια, άστεγοι, παρακμή σε όλο της το μεγαλείο, μεθυσμένοι ποδοσφαιρόφιλοι, βία και ακρίβεια. Αν έχετε δει την απίστευτη αγγλική ταινία του Chris Bernard  “Φιλιά από το Λίβερπουλ” καταλαβαίνετε τι εννοώ. Οσοι δεν έχετε δει την ταινία και θέλετε να πάτε στην πόλη αυτή, δείτε τη πρώτα. Η πόλη σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ίσως νομίζετε ότι είναι. Η πόλη αυτή έχει αλλάξει και έχει μεταμορφωθεί σε μια πόλη τόσο όμορφη και φιλόξενη. Σε μια πόλη απίστευτα ήρεμη και μαγική που διατηρεί τη γνήσια αγγλική αρχιτεκτονική. Οι τουρίστες κάθε χρόνο ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατομμύρια ενώ το λιμάνι είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η καρδιά της πόλης μπορεί να μη χτυπάει στο πανέμορφο λιμάνι της αλλά στο κέντρο που βρίσκονται τα καταστήματα και τα μπαράκια αλλά η περιοχή του λιμανιού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος. Το λιμάνι σε τίποτα δεν θυμίζει τα κλασικά λιμάνια καθώς τα τελευταία χρόνια, από το 2008, που ήταν η πόλη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετά, η αναβάθμισή του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Καθαρό, απίστευτα περιποιημένο, χωρίς θόρυβο και πανικό, με κάποια ακριβά στέκια, μεταξύ αυτών το υπέροχο εστιατόριο σε όροφο που από εκεί πάνω ατενίζεις όλον τον ωκεανό. Οι πιο fit κάτοικοι της πόλης δίνουν ραντεβού από πολύ νωρίς το πρωί και μέχρι το απόγευμα στον τεράστιο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο γύρω από το λιμάνι για τζόκινγκ και τα σχετικά. Εδώ ο πεζός βασιλεύει. Ούτε αυτοκίνητα ούτε μηχανάκια. Αυτά απαγορεύονται δια ροπάλου. Οπως δια ροπάλου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε οποιοδήποτε δρόμο του κέντρου. Αυτό θα σας κάνει εντύπωση και θα νιώσετε υπέροχα. Τα αυτοκίνητα μπορούν να παρκάρουν στα ειδικά σημεία μετά τις 6 το απόγευμα. Μέχρι τότε το κέντρο είναι ο παράδεισος του πεζού. Ετσι μπορείτε να κάνετε ατελείωτες βόλτες και ατελείωτα ψώνια χωρίς να σας εμποδίζει τίποτα. Ζήστε μια μέρα έτσι και δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Με τι μετακινούνται οι κάτοικοι; Καταρχήν με λεωφορεία. Τόσα πολλά λεωφορεία δεν έχω ξαναδεί σε πόλη. Και φυσικά περπατούν. Οταν η πόλη δεν έχει αυτοκίνητα, μηχανάκια να πηγαίνουν πάνω στα πεζοδρόμια, κόρνες, νέφος και πανικό, θες να περπατήσεις. Πιστέψτε με. Και σε αντίθεση με το Λονδίνο, το ποδήλατο εδώ δεν “παίζει” πολύ. Στην πόλη αυτή άλλωστε δύσκολα χάνεσαι. Εχε πάντα τη θάλασσα πυξίδα και δύσκολα θα χαθείς, λένε οι ντόπιοι.

Η πόλη διαθέτει ωραίες γκαλερί και μουσεία αλλά δεν θα μπορούσε να μην κινείται στους ρυθμούς των Beatles. Οι Beatles θα πουλάνε για πάντα και φυσικά εδώ το εκμεταλλεύονται όσο μπορούν. Και καλά κάνουν. Εδώ έμενε ο Lenon, εδώ έτρωγε, εδώ πήγαινε βόλτα. Και φυσικά εδώ βρίσκεις ό,τι αντικείμενο θες με τα θρυλικά σκαθάρια. Από απλές κονκάρδες και μπλούζες, μέχρι το μουσείο “The Beatles Story” και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο John Lennon και η παρέα του είναι ακόμα εδώ και σας περιμένουν.

Το κέντρο της πόλης, πεζοδρομημένο εντελώς έχει την περισσότερη ζωή στο Λίβερπουλ. Εδώ μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, από ρούχα μέχρι φαγητό, ποτό, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Εκτός από τις κλασικές παμπ, υπάρχουν και τα πολύ ντιζαϊνάτα μαγαζιά που θυμίζουν Νέα Υόρκη. Απίστευτη διακόσμηση, ωραίοι μπάρμεν και καλή μουσική. Μόνο που κλείνουν νωρίς. Εδώ είναι επαρχία και ο κόσμος πάει νωρίς για ύπνο. Τα περισσότερα μαγαζιά 12 το βράδυ έχουν ήδη κατεβάσει ρολά αλλά γεμίζουν από τις 6 το απόγευμα. Στους γεμάτους κόσμο πεζόδρομους λοιπόν του κέντρου είδαμε το εστιατόριο του σταρ σεφ Jamie Oliver, όπου έχει ήδη έτοιμο το μενού των Χριστουγέννων. Να θυμάστε ότι εδώ είναι Αγγλία και οι Αγγλοι κανονίζουν από νωρίς τα πράγματα. Πώς εμείς κάνουν τα πάντα στο παρά ένα; Καμία σχέση. Οι περισσότερες δε βιτρίνες των καταστημάτων κινούνται στους ρυθμούς του Halloween, από τον Σεπτέμβριο μάλιστα. Σε έναν δρόμο είδαμε και το μαγαζί καλλυντικών των αδερφών Kardashian. Εφτασε και εδώ η χάρη τους. Μια χρήσιμη διατροφική λεπτομέρεια; Οσοι είναι vegetarian, όπως η υπογράφουσα, ή vegan, στο Λίβερπουλ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Ακόμα και τα fast food έχουν μενού για αυτούς. Ναι είναι αλήθεια. Η πόλη αυτή είναι πλέον πολύ μπροστά και επισκεφτείτε τη όσο είναι καιρός. Γιατί τα μυστικά μαθαίνονται γρήγορα. Τα επόμενα μάλιστα χρόνια θα δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για μεγάλες συναυλίες, μεγάλες εκθέσεις και γενικά για πολιτιστικά δρώμενα που θα έχουν στόχο την προσέλευση ακόμα περισσότερου κόσμου. Λίγες μέρες πριν επισκεφτούμε το Λίβερπουλ η Kylie Minogue είχε δώσει μια πολύ πετυχημένη συναυλία στην πόλη, την οποία επέλεξε για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία της. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους, τα καλύτερα έρχονται. Αλλωστε η κληρονομιά των Beatles είναι βαριά.

Οσο για το ποδόσφαιρο, σε αυτούς που αγαπούν την Εβερτον, ένα έχουμε να τους πούμε. Η πόλη είναι παντού κόκκινη. Λίβερπουλ δηλαδή. Κόκκινα καπέλα, κόκκινα κασκόλ, όλα κόκκινα.
Κλείσιμο

Το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει στάση σε ένα υπέροχο σπίτι, 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης, στην εξοχή και κοντά στη θάλασσα. Εδώ μια υπέροχη κυρία, η Yvonne Allison, έχει από το καλοκαίρι υιοθετήσει, ένα τρίποδο σκυλάκι που πυροβολήθηκε πριν από ένα χρόνο στον Ασπρόπυργο. Η Πεπίτα, όπως λέγεται η απίστευτη αυτή σκυλίτσα, ζούσε αδέσποτη στα χωράφια του Ασπρόπυργου, μια από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της Ελλάδας για τα ζώα. Φιλική, φροντισμένη και στειρωμένη από τη φιλοζωική ομάδα “Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου” πυροβολήθηκε χωρίς λόγο ένα πρωί από κάποιον που δυστυχώς η ομάδα δεν κατάφερε να εντοπίσει. Το σκυλάκι μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο, με το ένα πόδι γεμάτο σκάγια. Το πόδι ακρωτηριάστηκε και η τρίποδη Πεπίτα ζούσε σε πανσιόν για ένα χρόνο. Και παρά τις αμέτρητες προσπάθειες της συγκεκριμένης φιλοζωικής ομάδας κανένας Ελληνας δεν ήθελε να προσφέρει σπίτι σε αυτό το σκυλί. Οι λόγοι δυο. Ηταν τρίποδο και μαύρο. “Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου”  κατάφεραν τελικά και βρήκαν σπίτι στην Πεπίτα, στο Λίβερπουλ που ζει τόσο ευτυχισμένη που δεν περιγράφεται. Η Yvonne δεν άνοιξε μόνο το σπίτι της στην Πεπίτα αλλά κάνει πολλά εδώ και λίγο καιρό για τα αδέσποτα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα του Ασπροπύργου. Γνώρισε “Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου” και την απίστευτη δουλειά που κάνουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια στην περιοχή του Ασπρόπυργου και οργάνωσε μαζί με άλλους Βρετανούς φιλόζωους την αγγλική σελίδα της ομάδας στο facebook “Ghost  Dogs of Aspropyrgos”, ώστε να μάθει η χώρα της αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη για την τραγική κατάσταση των αδέσποτων στην Ελλάδα και να βοηθήσουν.

Φεύγοντας από το υπέροχο Λίβερπουλ δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τους κατοίκους της πόλης, που μπορεί να μιλούν scouse-μια διάλεκτο που γίνεται εμφανής από τη βαριά προφορά τους-  αλλά είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλικοί και πολύ πιο εγκάρδιοι από τους λιγάκι σνομπ Λονδρέζους.



Η πόλη είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γνήσιας αγγλικής αρχιτεκτονικής



Οι βιτρίνες των καταστημάτων κινούνται στο ρυθμό του Halloween



Πεπίτα, το πυροβολημένο, τρίποδο σκυλί από τον Ασπρόπυργο βρήκε εδώ το παντοτινό του σπίτι



Στην πόλη συναντάς παντού φιλάθλους της Λίβερπουλ. Η Εβερτον έρχεται δεύτερη



Στο κέντρο της πόλης απαγορεύεται η στάση και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων



Το μαγαζί της γνωστής αμερικανικής τηλεριάλιτι οικογένειας Kardashian. Εφτασε και εδώ η χάρη τους



Το μαγαζί του σταρ σεφ Jamie Oliver με έτοιμο ήδη το μενού των Χριστουγέννων























































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης