Lonely Planet: Η Ελλάδα ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2014

Lonely Planet: Η Ελλάδα ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2014

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ρίξει τις τιμές τους καθώς η οικονομική κρίση μείωσε τις αφίξεις των τουριστών» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο

Lonely Planet: Η Ελλάδα ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2014
Στην κορυφή της λίστας του Lonely Planet, του πιο διάσημου ταξιδιωτικού παγκοσμίως για τους top προορισμούς της ευρωπαϊκής ηπείρου για το 2014 (Best in Europe 2014) βρίσκεται η Ελλάδα. 

Και πώς ξεκινά το αφιέρωμα; Μα με τις τιμές φυσικά, καθώς οι ειδικοί του περιοδικού θεωρούν πως έχουν πέσει δημαντικά και άρα μπορεί ο μέσος ταξιδιώτης να «αντέξει» διακοπές στην χώρα του ήλιου και των αρχαίων μνημείων. 

«Στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών και, ως εκ τούτου και οι τιμές έχουν μειωθεί, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ξανά τους ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη προστέθηκε στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Backpacker για το 2014. Αν μάλιστα είστε από αυτούς που απολαμβάνουν ένα ποτό μετά το μουσακά, το περιοδικό Wine Enthusiast ψήφισε το Αιγαίο σαν έναν από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς για κρασί. Επίσης, με τον τουρισμό να εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμπτει, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μικρότερα πλήθη και άρα πιο άδειες παραλίες. Συμβουλή: Αν υποστηρίζετε τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, να ξέρετε πως τα χρήματά σας εκεί θα διοχετεύτούν πάλι πίσω στην τοπική οικονομία».

Κλείσιμο


Στην δεύτερη θέση του οδηγού βρίσκεται η Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να την προφέρει κανείς, λέει το Lonely Planet, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς μία από τις πιο πράσινες και υποφερτές πρωτεύουσες της Ευρώπης θεωρείται «ανερχόμενη δύναμη» στον τουρισμό. «Φέτος η Λιουμπλιάνα γιορτάζει τα 2000 χρόνια από την ίδρυσή της, ως ρωμαϊκή αποικία και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε πολλά φεστιβάλ και δρώμενα, ενώ η πόλη αποτελεί την καλύτερη βάση για εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, που μοιάζει πολύ με την πανέμορφη Ελβετία, αλλά είναι πολύ πιο οικονομική».



Το Σαουθγουέστ της Αγγλίας ακολουθεί, μια χαρακτηριστική κωμόπολη της νοτιοδυτικής αγγλικής υπαίθρου: «Αυτή η περιοχή παράγει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά πιάτα της κουζίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αγνά, παραδοσιακά και από ντόπιους δημιουργούς, που βέβαια έχουν ήδη ευλογηθεί με μια χούφτα αστέρια Michelin». 



Η Ιταλία κατατάσσεται τέταρτη στη φετινή λίστα του Lonely Planet, που εντοπίζει τα πλεονεκτήματά της στο συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, αρχιτεκτονικής, φαγητού και φυσικής ομορφιάς. «Η Ιταλία μπήκε στη λίστα φέτος για τα λιγότερο γνωστά μέρη της: Η επαρχία Βένετο, η Ούμπρια, η ενδοχώρα της Σαρδηνίας και της Σικελίας και οι παραλίες της Πούλια περιμένουν να σας γοητεύσουν».



Η Δανία των Βίκινγκ έπεται στην πέμπτη θέση: «Αντί να μαθαίνετε για τους Βίκινγκ στα βιβλία ιστορίας, επισκεφθείτε την πατρίδα τους. Το Roskilde, το νησί Funen που είναι και η πατρίδα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το μικροσκοπικό Ribe, την αρχαιότερη πόλη της Δανίας, που πρόσφατα ψηφίστηλε ως ο καλύτερος μικρός - ιστορικός προορισμός της Ευρώπης». 



Αν πάντως ψάχνετε κάτι ακόμα πιο ζωηρό, η Σεβίλλη της Ισπανίας από την έκτη θέση της λίστας σας προσκαλεί: «είναι η ζωηρή πρωτεύουσα της συναρπαστικής Ανδαλουσίας της Ισπανίας, και μια λαμπρή εναλλακτική λύση από την πιο ακριβή και πιο τουριστική Μαδρίτη ή και τη Βαρκελώνη. Το αυθεντικό φλαμένκο δείχνει καλύτερα στα τάπας μπαρ της περιοχής! Πάντως προτιμήστε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ως την καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε, αφού τότε οι τιμές είναι πιο λογικές». 



Η Σκωτία έχει κι αυτή τη θέση της, στο νούμερο επτά της δεκάδας του Lonely Planet: «Το Isle of Skye είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Σκωτίας, αλλά οι "Εξωτερικές Εβρίδες" και τα 119 νησιά που βρίσκονται στην πιο μακριά βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας, αξίζουν περισσότερη προσοχή. Εκθαμβωτική λευκή άμμος, βραχώδεις λόφοι και απέραντες λίμνες συνθέτουν το τοπίο ενώ εδώ ο ρυθμός της ζωής είναι τόσο αργός, ώστε να έχετε άφθονο χρόνο να απολαύσετε τα πάντα». 



Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015 (μαζί με το Μονς στο Βέλγιο) είναι το Plzeň της Τσεχίας. Βρίσκεται σε απόσταση 90 λεπτών από την Πράγα, αλλά με πολύ λιγότερο κόσμο, ενώ είναι η πατρίδα της περίφημης μπύρας Pilsner. «Φυσικά, καμία επίσκεψη εδώ δεν είναι πλήρης χωρίς μια περιήγηση στο εργοστάσιο της μπύρας Pilsner Urquell»! 



Το Stavanger της Νορβηγίας βρίσκεται στην ένατη θέση του οδηγού: «Γραφική προκυμαία που ζωντανεύει τη νύχτα, ειδικά το καλοκαίρι, ενώ η πόλη είναι ένα φυτώριο για την τέχνη του δρόμου. Χρησιμεύει επίσης ως η πύλη προς το Lysefjord, το νοτιότερο φιόρδ της Νορβηγίας». 



Η Τουλούζη της Γαλλίας κατάφερε και μπήκε στον οδηγό, που μάλλον θα εθεωρείτο ατελείς χωρίς έναν γαλλικό προορισμό: «Από τις πιο όμορφες, ιστορικές, φιλόξενες, αλλά και υποτιμημένες πόλεις της Γαλλίας. Η ροζ πέτρα της αρχιτεκτονικής της Τουλούζης, υπέροχα μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και το καλύτερο "value for money" προσελκύουν απαιτητικούς ταξιδιώτες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις».  για τουριστικές έπνιξε το Παρίσι και τη Νίκαια. Και φυσικά, είναι η Γαλλία, γαστρονομική σκηνή της Τουλούζης είναι εξαιρετική: είναι το απόλυτο μέρος για να ζήσετε υπέροχα ρουστίκ κουζίνα της νότιας Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της cassoulet των ονείρων σας.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης