Καθολική αποδοκιμασία για την 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα

Καθολική αποδοκιμασία για την 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για προσβολή της μνήμης των θυμάτων της 17Ν - Η ομόλογός του της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, δήλωσε ότι συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έδωσαν άδεια σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη - Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε Κοντονή και Μητσοτάκη-Μπακογιάννη - «Πόλεμος» με non paper και ανακοινώσεις

Καθολική αποδοκιμασία για την 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα
Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, καθώς και ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων της 17Ν, προκαλεί η απόφαση χορήγησης 48ωρης άδειας στον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η επίθεση από τη ΝΔ είναι σφοδρή, κυρίως με τις τοποθετήσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
«Σοκαρισμένος βλέπω το πιστόλι της 17Ν να βγαίνει από τη φυλακή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απολογητή του Κουφοντίνα», τον κ. Κοντονή.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε πάντως να «καλυφθεί» από τα... πυρά, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση για την άδεια στον Κουφοντίνα ήταν του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού και όχι της κυβέρνησης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για πρόκληση του δημοσίου αισθήματος

Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε ότι «αυτός που προπαγανδίζει ένα έγκλημα, δεν έχει δικαίωμα στην άδεια».

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε με «non paper» και ανακοινώσεις, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τεχνητή ένταση, αναζητώντας «πολιτική σωτηρία στον Κορυδαλλό». Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι ο κ. Κοντονής ψεύδεται συνειδητά για την αποφυλάκιση Κουφοντίνα και πώς είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που του χορήγησε την άδεια.

Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν περιορίστηκαν στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, αλλά είχαν και διεθνείς προεκτάσεις. Έτσι, τη λύπη τους για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού εξέφρασαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα. 
 
Αναλυτικότερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μια ενθυμητική πλάκα, αφιερωμένη στη μνήμη των τεσσάρων Αμερικανών και του Έλληνα, οδηγού του Τζορτζ Τσάντες, που δολοφονήθηκαν από τη 17Ν: «Προσθέτω τη φωνή μου σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας, που εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους». 
 
Από τη μεριά της, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, με ανάρτησή της στα ελληνικά, που συνοδεύεται και από μία πλάκα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς, σημείωσε: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Απογοήτευση για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σκληρή ανακοίνωσή του. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «αιμοδιψή τρομοκράτη».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πέρασε την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού, για πρώτη φορά μετά το 2002, στις 12:20 το μεσημέρι, καθώς πήρε 48ωρη άδεια. Τον συνόδευαν η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του, Έκτορας και η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ενώ υποδέχθηκε με συνθήματα ομάδα αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων και ο γιος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Βούτσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης