Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα: «Κυκλώνει» Αθήνα και Λευκωσία η Άγκυρα

Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα: «Κυκλώνει» Αθήνα και Λευκωσία η Άγκυρα

Από τα Ίμια στην Αθήνα ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλεων δυνάμεων - Δείπνησε χθες στην Πλάκα - Στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος - Στην Κύπρο το Μπαρμπαρός

Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα: «Κυκλώνει» Αθήνα και Λευκωσία η Άγκυρα
Η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου
. Ενώ ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλεων δυνάμεων ερχόταν στην Αθήνα, η Άγκυρα απέκλειε για ναυτική άσκηση το Καστελόριζο, δέσμευε μεγάλο τμήμα του κεντρικού Αιγαίου, εξέδιδε προκλητικούς χάρτες και έστελνε στην κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός.

Κλείσιμο
Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, η Τουρκία
εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο, με άμεση μάλιστα εφαρμογή. Όπως ανέφερε ο ιστότοπος mignatiou.com, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Η άσκηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17, έλαβε χώρα το απόγευμα σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του ακριτικού νησιού με τρόπο που αυτό, όπως παρατηρούσαν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης. 

Είχε προηγηθεί η δέσμευση περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία καλούσε όλα τα σκάφη να επικοινωνούν με τις δικές της αρχές! 

Παράλληλα, ο παράνομος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν ανέφερε  ότι το 2011 δόθηκε η άδεια για έρευνες στην  Turkish Petroleum Corporation από το παράνομο «υπουργικό» στα κατεχόμενα το 2011 

Κατά τον κ. Ατούν, η νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και θα έχει οφέλη αφού θέλει να γίνει εταίρος αυτών των χωρών στα θέματα των φυσικών πόρων και το περιλαμβάνει στο Κυπριακό. 

Εμείς έχουμε πάρει μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ψευδοκράτους, είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2011, κάλεσαν την κυπριακή Κυβέρνηση να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τα κατεχόμενα αλλά δεν εισακούστηκε ο τότε κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου για να συσταθεί μια ad hoc επιτροπή. 

Ισχυρίστηκε ότι τα μονομερή μέτρα που έλαβαν οι Ελληνοκύπριοι για το θέμα ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία. Τέλος είπε ότι δόθηκε άδεια στο Μπαρμπαρός στις 20 Απριλίου για σεισμογραφικές έρευνες τις οποίες θα συνεχίσει.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει αισιοδοξία για «παύση» των παραβιάσεων μέχρι την Πέμπτη, λόγω της Διαβαλκανικής Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Hilton με τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ από εννέα βαλκανικές χώρες

Η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύνονται ή έστω να «κουκουλώνονται» τα προβλήματα. Το αξίωμα αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες στο Αιγαίο όπου δεν καταγράφηκαν παραβιάσεις (μόνο... μισή απροειδοποίητη είσοδος ενός τουρκικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235) από τουρκικά μαχητικά ή άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη. 

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας είναι ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, γνωστός μας από την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ίμια, όπου μετέβη τον Ιανουάριο του 2017 μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού,ναυτικού και αεροπορίας, σχεδόν επιθεωρώντας τις αμφισβητούμενες νησίδες είχε σχεδόν τρολάρει την ελληνική πλευρά δηλώνοντας με κυνισμό ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο». 

Από την ελληνική πλευρά περιμένουν με ανυπομονησία για να διαπιστώσουν α ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ θα επαναλάβει τις απόψεις του αυτές στις συνομιλίες που θα έχει με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Σερβίας οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης