Παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών επιδιώκει η κυβέρνηση

Παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών επιδιώκει η κυβέρνηση

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί πάνω από το βαθμό του Εφέτη αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του  67ου έτους της ηλικίας τους - Οι ανώτατοι δικαστικοί ζήτησαν παράταση του ορίου συνταξιοδότησης

Παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών επιδιώκει η κυβέρνηση
Νέο κύκλο εντάσεων και αντιπαραθέσεων -στο ήδη τεταμένο κλίμα- στους κόλπους της Δικαιοσύνης   πυροδοτεί η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών κατά τρία έτη,   παρά τις ρητές διπλές  συνταγματικές απαγορεύσεις.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του Εφέτη και του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του  65ου έτους της ηλικίας τους, ενώ από τους βαθμούς αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του  67ου έτους της ηλικίας τους.
         
Παράλληλα, το άρθρο 90 του Συντάγματος προβλέπει ότι η θητεία των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.
         
Κλείσιμο
Παρ΄ όλα αυτά, οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας την περασμένη Πέμπτη κατά την συνάντησή τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρότειναν την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.
         
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η   πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε ότι τέθηκε  στον κ. Τσίπρα  το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς  και  η θέση της κυρίας Θάνου, όπως είπε η ίδια,  «ήταν πολύ θετική».

Όπως είπε η κυρία Θάνου, το θέμα ετέθη στον πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.
Ωστόσο, όπως τόνισε στους συναδέλφους της η κυρία Θάνου, επισήμανε στον πρωθυπουργό, ότι εδώ, στη χώρα μας, το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο  της ηλικίας τους.

Παρ΄  όλα αυτά, η κυρία Θάνου ανέφερε στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση - να αυξηθεί το όριο   για τρία ακόμα χρόνια- καθώς,   το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο έτος) τον προσεχή Ιούνιο, ενώ  ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Νικόλαος Σακελλαρίου  συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο.
Πάντως, όπως, έλεγαν δικαστές οι μόνοι συνάδελφοί τους που μπορούν να επιθυμούν  την παράταση του ορίου ηλικίας είναι μια μικρή κατηγορία Εφετών, οι οποίοι σε περίπτωση παράτασης του ορίου ηλικίας θα προλάβουν να προαχθούν σε προέδρους Εφετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης