Σουλτς: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα για να μην υποφέρουν τα θύματα του πολιτικού φανατισμού

Σουλτς: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα για να μην υποφέρουν τα θύματα του πολιτικού φανατισμού

Είπε πως δεν είναι σωστό να υπόσχεται ο Βαρουφάκης ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη

Σουλτς: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα για να μην υποφέρουν τα θύματα του πολιτικού φανατισμού
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, προκειμένου να μην πληρώσουν οι φτωχοί το τίμημα του πολιτικού φανατισμού, εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις του λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Σουλτς είπε πως το μέλλον της χώρας είναι δραματικό και σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της, ώστε να μπορέσει να πείσει την Ευρωζώνη και τους θεσμούς ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο κ. Σουλτς είπε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες για τον ελληνικό λαό και πρότεινε το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συνταξιούχους, τους ασθενείς, τους ανηλίκους να ξεκινήσει άμεσα, καθώς όπως τόνισε δεν πρέπει εκείνοι να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε μια εντολή η οποία τον ενισχύει στην Ελλάδα, αλλά του βάζει μεγαλύτερα δεσμά στην Ευρώπη.

Όπως είπε, αν δεν υπάρξουν άμεσα σοβαρές προτάσεις από την Ελλάδα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και τόνισε πως η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να πείσει τα 18 άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η απόφαση, η ανεξαρτησία και η θέληση των Ελλήνων, αλλά αναφερόμενος στις τράπεζες υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Τρίτη. Μάλιστα, ο κ. Σουλτς τόνισε πως δεν είναι σωστό να υπόσχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Οι δηλώσεις του παρακάτω: 

«Το "όχι" κέρδισε στο δημοψήφισμα. Πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού και την εθνική κυριαρχία τους. Είπαν "όχι" στις προτάσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι στην Ευρωζώνη. Είναι μία δύσκολη ημέρα. Υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα και η υπόσχεση που έθεσε στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας ότι με το "όχι" η θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για μία καλύτερη συμφωνία θα ήταν καλύτερη, στα μάτια μου δεν είναι αληθής. Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Ο ελληνικός λαός είπε "όχι. Τα 18 ακόμα μέλη της Ευρωζώνης έθεσαν τις προτάσεις αλλά ο ελληνικός λαός είπε "όχι. Αλλά αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα και οι δημοκρατικές αρχές και οι κυβερνήσεις άλλων κρατών είχαν άλλη άποψη, μία διαφορετική γνώμη. Τώρα μένει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει προτάσεις που θα μπορούσαν να πείσουν τα άλλα 18 μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ότι είναι απαραίτητο, πιθανό και αποτελεσματικό να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτάσεις που θα φτάσουν από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σεβαστούμε την κυριαρχία και τη βούληση του ελληνικού λαού που εκφράστηκαν σήμερα στο δημοψήφισμα. Η υπόσχεση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από αύριο η την Τετάρτη μοιάζει σε εμένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και σχεδόν κάθε μέρα. Θα πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο να συγκληθεί αύριο ή την Τρίτη για ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα, για τους απλούς πολίτες, τους συνταξιούχους, ασθενείς, μικρά παιδιά δε θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την δραματική κατάσταση που η κυβέρνηση έφερε την χώρα. Όχι. Επομένως, το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαραίτητο άμεσα και ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις ερχόμενες ώρες σε σημαντικές και εποικοδομητικές προτάσεις επιτρέποντας να είναι πιθανές οι διαπραγματεύσεις. Αν όχι, μπαίνουμε σε πολύ δύσκολους και δραματικούς καιρούς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης