Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Μετά από αίτημα Τσίπρα για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών - Μετά από έξι ώρες το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το περιεχόμενο της λίστας - Συνεχίζονται οι συζητήσεις - Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου η συνεδρίαση του Eurogroup

Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Τη Βουλή θα ενημερώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους «θεσμούς», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την Κυριακή από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί στις οκτώ το βράδυ συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με βάση το άρθρο 142Α.

Επιθυμία του πρωθυπουργού η ενημέρωση του σώματος για όσα θέματα έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και η πραγματοποίηση σχετικής συζήτησης με την αντιπολίτευση. Το αίτημα του κ. Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο της διακηρύξεων της κυβέρνησης που αφορούν στη σημασία που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. 

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση αναμένεται να θέσει διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα στην αντιπολίτευση. 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο που θα έρθει για τις 100 δόσεις. 

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο θα ερωτηθεί η αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει σε ένα συνολικό απολογισμό των κινήσεών της στους δύο μήνες που προηγήθηκαν. 

Εν τω μεταξύ, σε ένα τριήμερο, έως την Τετάρτη, ίσως παιχθούν τα πάντα: Η συμφωνία ή η ρήξη με τους δανειστές, η επιβολή ή όχι σκληρών μέτρων, η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε κανονικά επίπεδα χρηματοδότηση και ρευστότητας ή η κατάρρευσή της, σε συνθήκες πλήρους ασφυξίας, που έχουν επιβάλλει οι εταίροι και η ΕΚΤ.

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να δείξουν τα όρια και τις δυνατότητες μίας συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις του Euro Working Group το αργότερο έως την Τρίτη και του Eurogroup έως την Τετάρτη, ώστε να ληφθούν οι τελικές -θετικές- αποφάσεις, η ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. 

Η Τετάρτη τίθεται ως απώτατο σημείο συμφωνίας αφενός με δεδομένο ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα Καθολικών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές και αφετέρου στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία λοιπόν ούτε τώρα, με τόση προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και ενώ έχει προηγηθεί μία σημαντική προσέγγιση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε, λένε οι περισσότεροι, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Κυβέρνηση: Είμαστε αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις

Θετική εμφανίστηκε η κυβέρνηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Κυριακής που διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες. Σε αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τους υπουργούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών στο Brussels Group. Στο Κυβερνητικό Συμβουλιο έγινε αναλυτική συζήτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υπήρξε εκτενής διαβούλευση, δεν υπήρξαν αλλαγές.

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ομόφωνα και επανεπιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση», όπως τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που διεξάγεται στο Brussels Group συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα και εντοπίζονται τόσο διαφωνίες, όσο και συμφωνίες. Επιπλέον εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «η κατάληξη θα είναι θετική».

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί Euroworking Group την Τετάρτη.

Όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα αργά το βράδυ της Κυριακής οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόγραμμα το μεταρρυθμίσεων που προτείνεται από την κυβέρνηση έχει ως στόχο να κλείσει το 2015 με πρωτογενές πλέον 1,5 δισ. και ρυθμό ανάπτυξης 1,4, χωρίς να εκτιμάται η θετική συνεισφορά που θα έχουν τα δύο δις από πακέτο Γιούγκερ.

Κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ανέφεραν πως δεν υπάρχει στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στις φυλακές τύπου Γ.

WSJ: Oι προτάσεις της Ελλάδας δεν είναι λεπτομερείς

Πάντως, σε δημοσίευμά της το βράδυ της Κυριακής η εφημερίδα  Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της ευρωζώνης, τόνιζε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν είναι λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους πιστωτές της χώρας, γεγονός που πιθανόν να αναγκάσει την Αθήνα να μείνει για αρκετές ακόμα εβδομάδες χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας.

Η WSJ αναφέρει ακόμη πως η συζήτηση για περισσότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα από το Eurogroup δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Απριλίου καθώς και ότι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στους θεσμούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και της υπόλοιπος ευρωζώνης συνεχίζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές»

Πάντως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Κυριακής, επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ως τώρα η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων.

Παράλληλα, ενέκρινε την τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους, επισφραγίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και να λάβει μέτρα που να αφορούν στη «διάλυση της αγοράς εργασίας».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του «εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ «παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Ως προς τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, εγκρίθηκε η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Έτσι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση». Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης