Βαρουφάκης: Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη μέσω... Τέξας

Βαρουφάκης: Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη μέσω... Τέξας

Τι κρύβουν τα ταξίδια και οι επικοινωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ - Ο υπουργός Οικονομικών επιζητεί συμμαχίες για να «στριμώξει» το Βερολίνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup

Βαρουφάκης: Παρίσι-Λονδίνο-Ρώμη μέσω... Τέξας
Γάλλοι σοσιαλιστές, Ιταλοί κεντροαριστεροί και αγγλοσάξωνες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού αναλαμβάνουν το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης, λίγες μέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ να έχουν το πρώτο κρίσιμο τετ-α-τετ, στην Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρώπης στις 12 Φεβρουαρίου.
 
Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν και στην Ευρώπη -μετά το «σοκ» που προκάλεσε το «Όχι» στον Γερούν Ντάσιελμπλουμ - την έκβαση των επαφών Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, σήμερα, Κυριακή, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), στο Λονδίνο την Δευτέρα με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και την Τρίτη στη Ρώμη με τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
 
Ήδη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει δύο ή και τρεις φορές μαζί τους, αλλά ούτε μία με τον κύριο Σόιμπλε και το Βερολίνο. Στη Ρώμη θα βρίσκεται την Τρίτη και ο Αλέξης Τσίπρας, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρέντσι ενώ πρόκειται και να συναντήσει άμεσα και τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι.
Κλείσιμο
 
Οι συναντήσεις αυτές, έχουν κατ’ αρχήν διερευνητικό χαρακτήρα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς στην χώρα μας. Όλα  γίνονται πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου της 12ης Φεβρουαρίου και προσδοκία της Αθήνας θα ήταν να προλάβει τις ενέργειες του Βερολίνου και του Γιούρογρκουπ.

 
«Ελλάς-Γαλλία-Ιταλία» συμμαχία
 Ανομολόγητος στόχος της Αθήνας είναι συμφωνίες σε ένα σχέδιο «συμμαχίας» με κυβερνήσεις χωρών με ιδεολογικοπολιτικές συγγένειες (κεντροαριστεροί στην Ιταλία, σοσιαλιστές στη Γαλλία), των οποίων μάλιστα το δημόσιο χρέος αθροιστικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και αποτελεί «βόμβα» για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο κύριος Βαρουφάκης έχει μιλήσει για ένα πανευρωπαϊκό «new deal» κατά της λιτότητας και για έξοδο από την ύφεση.
 
 
Οι αγγλοσάξωνες στο «κόλπο» 
 Σύμμαχους σε αυτό, αν και κείνται εκτός ευρωζώνης, θέλει να έχει η κυβέρηση τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Βαρουφάκη με τον Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιου, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι γνωστός στις ΗΠΑ (είναι και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lyndon Johnson του Τέξας) ενώ από τις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός έδειξε ότι όχι μόνο δεν κόβει τις γέφυρες με το ΔΝΤ, αλλά το βάζει στην ίδια μοίρα με την ΕΚΤ και την Κομισιόν ως «εταίρους» και συνομιλητές της κυβέρνησης.
 
«Καραμπόλα» στην Ευρωζώνη
 Στην πράξη πάντως  φαίνεται ότι, εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία που ήδη τάχθηκαν ενάντιοι στα περί συμμαχιών του ευρωπαϊκού Νότου, και η Γαλλία αλλά και η Ιταλία εξετάζουν με επιφύλαξη την στάση της Αθήνας, καθώς οι συνέπειες των ενεργειών της για το ελληνικό χρέος και το μέλλον της πολιτικής λιτότητος στη χώρα μας, θα επηρεάσει ενδεχομένως και αποφάσεις που ίσως χρειαστεί να ληφθούν προσεχώς για τις ίδιες.

Η Γαλλία που αποφεύγει επανειλημμένα να τηρήσει τους στόχους του Συμφώνου  Σταθερότητας για τα ελλείμματα, όσο και το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα του Ρέντσι στην Ιταλία που έχει ζητήσει χαλάρωση της λιτότητας, θέλουν να αποφύγουν τη ρήξη μέσα στην Ευρωζώνη από μία σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, για να μην αποτελέσει αρνητικό τετελεσμένο και για τους ίδιους. Με την έννοια αυτή, «καίγονται» να έρθουν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση,  για συντονισμό των ενεργειών τους και προς αποφυγήν «καραμπόλας» στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις ίδιες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης