Πολιτική ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαμπιχά

Πολιτική ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαμπιχά

Για «εμετικό παραλήρημα του δελτίου του MEGA» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και καταλήγει: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη. Διαπλοκή, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και νεοναζί σε απόλυτο συντονισμό»

Πολιτική ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαμπιχά
Να ξεπεράσει το νέο πρόβλημα που προέκυψε με το ευρωψηφοδέλτιο και την ακύρωση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διήμερο, καθώς η Κουμουνδούρου δεν αντέχει να περάσει μία ακόμη δοκιμασία για επιλογές της σχετικά με τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Μαΐου.

Αν και ηγετικά στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και φωτογραφίζουν τον γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, περνούν στην αντεπίθεση για τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από την υπόθεση Σαμπιχά.

Σε ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγκα, το κεντρικό δελτίο του οποίου είχε σε περίοπτη θέση το θέμα με την μουσουλμάνα ρομά της Θράκης, φυσικά με έντονα επικριτικό ύφος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
«Παρακολουθήσαμε μια καθόλου τυχαία συνάντηση. Τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Οτσαλάν στη ΜΙΤ και τους νεοναζί νοσταλγούς της χούντας, να επιτίθενται χυδαία στο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπύκνωση της επίθεσης από το εμετικό παραλήρημα του δελτίου του MEGA, δεν μας προκαλεί έκπληξη. Διαπλοκή, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και νεοναζί σε απόλυτο συντονισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί non paper της Κουμουνδούρου με τίτλο «τι δεν βλέπουν συγκεκριμένα ΜΜΕ σε σχέση με τα ψηφοδέλτια και τις εξελίξεις στη ΝΔ». σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά: «η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει με ένα ιδιαίτερο “ενδιαφέρον” για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από ΜΜΕ συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν χρήζει αντίστοιχης προσοχής το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ούτε υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ των κεντρικών στελεχών του κυβερνητικού κόμματος. Θα περίμενε μάλιστα κανείς ότι οι εξελίξεις μέσα στη ΝΔ θα ήταν σε πρώτο πλάνο. Τι είναι αυτό, όμως, που διέφυγε από μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ;

Καταρχήν, τα καθόλου κολακευτικά σχόλια σχετικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αυτό “υποτιμά τους ψηφοφόρους”, ενώ ο κ. Αντώναρος με τη σειρά του κάλεσε να “μαυριστούν” από τους ψηφοφόρους, οι υποψήφιοι “δήθεν τηλεαστέρες”, οι “μαϊντανοί”, “αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα”. Απαντώντας στους επικριτές του πρωθυπουργού, το φιλοσαμαρικό “antinews” τους κατηγορεί ως “πέμπτη φάλαγγα” και ως “μασκαράδες”. Οι “ευγενείς” χαρακτηρισμοί που ανταλλάσσονται μεταξύ των στελεχών της ΝΔ συμπεριλαμβάνουν και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, που αναφέρθηκε στο “έγκλημα” Σαμαρά για τα γεγονότα του 1993. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης αποσύνθεσης στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ, το τι συμβαίνει με τις πολλαπλές αυτοδιοικητικές της υποψηφιότητες, όπου σε μια σειρά περιοχών περισσότερα από ένα στελέχη της ΝΔ διεκδικούν δήμους και περιφέρειες, όπως σε Αθήνα, σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα. Τελευταίο κρούσμα ο δήμος Πειραιά όπου υπουργός της κυβέρνησης στηρίζει την υποψηφιότητα Μώραλη, έναντι του επίσημου χρίσματος του κ. Μιχαλολιάκου».

Στο ίδιο non paper σημειωνόταν ότι «σε αντίθεση με μια εικόνα εσωκομματικών “φατριών” όπου η καθεμία παλεύει για την εξουσία στο εσωτερικό του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την πολιτική σημασία των επερχόμενων εκλογών για τις ζωές των πολιτών και την πορεία της Ευρώπης. Επιλέγει να καταρτίσει τα ψηφοδέλτιά του για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με γνώμονα την ανάδειξη των συμμαχιών που έχει χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, με βάση την κοινή συμπόρευση σε ένα πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης και υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων».

Το… φρούτο Δημήτρης Χριστόπουλος

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς προκύπτουν και έρχονται θέματα και πρόσωπα στο προσκήνιο, που τροφοδοτούν μία συζήτηση, η οποία χρησιμοποιείται τελικά εναντίον του κόμματος. Τελευταίο κρούσμα είναι η περίπτωση του καθηγητή και υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου ο οποίος εμφανίστηκε ως ο αρχιτέκτοντας του κοψίματος της κυρίας Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο. Ο κ. Χριστόπουλος με την δήλωσή του ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα» πυροδότησε ένα κύκλο συζητήσεων για το πώς βλέπει το θέμα στην ευαίσθητη περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ και χρειάστηκε διορθωτική παρέμβαση – που μάλλον δεν αποσαφήνισε πλήρως τα πράγματα – για να περιοριστεί ο θόρυβος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης