Σημαντική ανακάλυψη: Και τα βρέφη επηρεάζονται από την επιλόχειο κατάθλιψη

Σημαντική ανακάλυψη: Και τα βρέφη επηρεάζονται από την επιλόχειο κατάθλιψη

Πώς το στρες και η κατάθλιψη της μάνας επηρεάζουν την υγεία και τα κύτταρα των βρεφών

Σημαντική ανακάλυψη: Και τα βρέφη επηρεάζονται από την επιλόχειο κατάθλιψη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις εννέα γυναίκες παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Αυτά τα συμπτώματα - οι μεταβολές, δηλαδή, στη διάθεση, η κόπωση και το μειωμένο ενδιαφέρον για διάφορες δραστηριότητες - μπορεί να δυσκολέψουν τις μητέρες «να δεθούν» με τα νεογέννητα τους.

Είναι γνωστό, όμως, ότι οι πρώιμες σχέσεις μεταξύ των μητέρων και των βρεφών τους, είναι καθοριστικές και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των παιδιών καθ 'όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους.

Κλείσιμο
Αυτό επιβεβαιώνεται και από μία πρόσφατη μελέτη που δείχνει μία πιθανή σχέση και σύνδεση των μητέρων που αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη και των παιδιών που έχουν υποστεί σημαντική κυτταρική βλάβη.

Πώς όμως το στρες και η κατάθλιψη της μάνας επηρεάζει τα κύτταρα των νεογνών;


Ένα κομμάτι της έρευνας συνδέεται αποκλειστικά με τα τελομερή. Τα τελομερή λειτουργούν σαν «καπάκια» στο τέλος του DNA μας και προστατεύουν τα χρωμοσώματα. 

Δεδομένου ότι τα τελομερή επηρεάζονται και «φθείρονται» με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποστούν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, άνοια, διαβήτης, καρκίνος, παχυσαρκία και θάνατο.

Το σημαντικό είναι ότι τα τελομερή μπορούν να «φθαρούν» πιο γρήγορα όταν ένα άτομο πάσχει από ψυχολογικό στρες.

Όταν βιώνουμε άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, το μεταβολισμό μας, τη μάθηση μας και τη μνήμη μας.

Τα κύτταρα, λοιπόν, που εκτίθενται στην κορτιζόλη έχουν μικρότερα τελομερή και λιγότερη τελομεράση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των άκρων των τελομερών.

Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι οι έφηβοι που είχαν καταθλιπτικές μητέρες είχαν πιο «ανίσχυρα» τελομερή, ακόμα και όταν οι ίδιοι οι έφηβοι δεν είναι καταθλιπτικοί.

Η μελέτη 


Στη μελέτη εξετάστηκαν 48 μητέρες και τα βρέφη τους ηλικίας 12 εβδομάδων. Οι ειδικοί εξέτασαν αν η επιλόχειος κατάθλιψη και το στρες που νιώθουν πολλές γυναίκες μετά τη γέννα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών τους και πιο συγκεκριμένα την υγεία των κυττάρων τους.

Η παιδική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περίοδος, όπου τα άτομα επηρεάζονται έντονα από το περιβάλλον τους.

Η έλλειψη προσοχής που δείχνουν πολλές γυναίκες στα παιδιά τους όταν έχουν επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει άγχος στα παιδιά και κατ' επέκταση να δημιουργήσει πρόβλημα στα κύτταρά τους με την έκκριση κορτιζόλης.

Το άγχος των παιδιών, κατά τη διάρκεια της μελέτης μετρήθηκε μέσω του σάλιου, όπου οι ειδικοί προσπάθησαν να καταμετρήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης επισημαίνουν:

«Παρόλο που τα ευρήματα αυτά είναι αρχικά και πρέπει να εξακριβωθούν και με μια μεγαλύτερη ομάδα βρεφών, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν πως η υγεία των παιδιών των μητέρων που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να επηρεαστεί καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους», συμπληρώνοντας:

«Αυτό το πρώιμο άγχος μπορεί να θέσει τα μικρά παιδιά σε τροχιά για την έγκαιρη εμφάνιση κακών αποτελεσμάτων στην υγεία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης