Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι κουκουλοφόροι τα σπάνε στην Ερμού

Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι κουκουλοφόροι τα σπάνε στην Ερμού

Το βίντεο που αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστικό σάιτ δείχνει βήμα-βήμα την καταστροφή στον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας- Αντιδράσεις για τη στάση της αστυνομίας - Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 13 προσαχθέντες

Γιαλιά- καρφιά η Ερμού- Ελεύθεροι οι προσαχθέντες για τα χθεσινά επεισόδια
Βίντεο που αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστικό σάιτ δείχνει λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στην Ερμού: Νεαροί που παίρνουν μέρος σε πορεία συμπαράστασης προς την Ηριάννα
και διαμαρτυρίας για τη δικαστική απόφαση με την οποία παραμένει στη φυλακή κατεβαίνουν την Ερμού και αρχίζουν να γράφουν συνθήματα, να σπάνε και να καταστρέφουν ανενόχλητοι:

Κλείσιμο


Εικόνα καταστροφής στην Ερμού - Ελεύθεροι οι 13 προσαχθέντες
 
Οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι στον πλέον εμπορικό δρόμο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αναδείχθηκαν με το πρώτο φως της μέρας. Οι καταστηματάρχες που από τη νύχτα προσπαθούσαν να προστατεύσουν όπως- όπως τα εμπορεύματά τους, όταν τα μαγαζιά τους βρέθηκαν με σπασμένες βιτρίνες, προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Παράλληλα, προσπαθούν να λειτουργήσουν, αφού βρισκόμαστε στην περίοδο των εκπτώσεων κατά την οποία προσδοκούν να μειώσουν να απώλειες στο τζίρο τους λόγω της κρίσης.

Σπασμένες βιτρίνες,  τζάμια στο δρόμο, «μπαλώματα» με χαρτόνια όπως- όπως και απόγνωση στο βλέμμα των εμπόρων είναι η εικόνα της επόμενης μέρας. Ωστόσο, αντιδράσεις προκαλεί η στάση της αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια, που ξέσπασαν μετά από πορεία συμπαράστασης στην 29χρονη Ηριάννα, που είδε χθες το αίτημά της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης που της έχει επιβληθεί να απορρίπτεται από το Εφετείο. 

Οι κουκουλοφόροι κατέβηκαν την Ερμού και άρχισαν να τα σπάνε σχεδόν ανενόχλητοι, με την αστυνομία να επεμβαίνει τελικά με εκτεταμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια προχώρησαν σε 14 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ για να αφεθούν τελικά ελεύθεροι όλοι πλην ενός, που κρατείται όμως, γιατί βρέθηκε μικροποσότητα χασίς πάνω του. 
Καταστηματάρχες της Ερμού, πάντως, επισημαίνουν σήμερα ότι η αστυνομία ήταν απούσα χθες το βράδυ όταν ξεκίνησαν οι βανδαλισμοί και η παρουσία της μόνο σήμερα είναι κάπως αισθητή. 

Καμίνης:  Θέλουν να σταματήσουν την οικονομική αναζωογόνηση της πόλης 

Για μεθοδευμένη επίθεση κάνει λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στις χθεσινές καταστροφές καταστημάτων στην οδό Ερμού, μετά την συγκέντρωση για την Ηριάννα. 

«Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια συστηματική και μελετημένη επίθεση απέναντι στην οικονομική ζωή της πόλης και ειδικότερα του κέντρου. Υπάρχουν κάποιοι που μεθοδευμένα επιτίθενται στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής γιατί ξέρουν ότι όσο ανεβαίνει το κέντρο, αυτό αντανακλά σε ολόκληρη την πόλη και αυτό θέλουν να το σταματήσουν», ανέφερε. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε, «είτε μιλάμε για τους τραμπούκους, που έρχονται τις Κυριακές και εμποδίζουν τους καταστηματάρχες να ανοίξουν, είτε μιλάμε για τους άλλους με τις βαριοπούλες, μιλάμε για δυο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου φαινομένου που εντάσσονται όμως στην ίδια στρατηγική».



















Δεκατέσσερις προσαγωγές στα επεισόδια για την Ηριάννα- Ελεύθεροι οι 13


Δεκατέσσερις προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην οδό Ερμού και στη γύρω περιοχή, από άτομα που συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης προς την Ηριάννα, μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής της από το Πενταμελές Εφετείο.
   
Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 13 από τους 14: Ο ένας από αυτούς κρατείται για κατοχή χασίς.

Τα επεισόδια

Η πορεία ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και οι πρώτες συγκρούσεις δεν άργησαν να ξεσπάσουν, καθώς οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των αλληλέγγυων στο Σύνταγμα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές έσπασαν δεκάδες βιτρίνες στην Ερμού. Οι ζημιές είναι τεράστιες, καθώς με πέτρες, ρόπαλα και σφυριά «κατέβαζαν» αδιακρίτως όλες τις τζαμαρίες των καταστημάτων κατά μήκος του πιο εμπορικού δρόμου της Αθήνας.

Όταν έφτασαν στο ύψος της οδού Νίκης, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ τους απέκοψαν τον δρόμο. Οι αντιεξουσιαστές απάντησαν με «βροχή» από πέτρες και τότε οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Εκεί, οι αντιεξουσιαστές διαλύθηκαν, ενώ ακολούθησαν και έρευνες των αστυνομικών στα βαγόνια του ΗΣΑΠ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προσαγωγές.

Των επεισοδίων στην Ερμού είχε προηγηθεί η επίθεση με πέτρες στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, καθώς και τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το Εφετείο, στο άκουσμα της απόφασης των δικαστών κατά της αποφυλάκισης της Ηριάννας.






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης