Θρησκευτικά: Παραμένει ή όχι στο μάθημα η «Συννεφούλα»;

Θρησκευτικά: Παραμένει ή όχι στο μάθημα η «Συννεφούλα»;

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας, τι απαντά ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης

Θρησκευτικά: Παραμένει ή όχι στο μάθημα η «Συννεφούλα»;
Ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Εκκλησία και την επίσημη πολιτεία φαίνεται πώς άνοιξε η... «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου -και πιο συγκεκριμένα, το αν θα περιέχεται στη διδακτική ύλη των Θρησκευτικών το συγκεκριμένο τραγούδι.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωση ως απάντηση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ιερά Σύνοδος παρεμβαίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών, «κόβοντας» από τη διδασκαλία τραγούδια του Νικόλα Άσιμου, της Ριάνα και του Διονύση Σαββόπουλου, καθώς επίσης ένα παραμύθι, αλλά και μια γελοιογραφία του Economist.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, δήλωσε: «
Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος και η εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ. Όλα αυτά, με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια
Κλείσιμο
».

Και συνέχισε: «
Με βάση την εισήγηση αυτή, έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:

- Οι στίχοι από το "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)

- Η "Συννεφούλα" του Σαββόπουλου

- Το τραγούδι "Umbrella" της Ριάνα

- Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".

Όλα αυτά, με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια
» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών.

Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης