Τα σκουπίδια πνίγουν τη χώρα μετά το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» της κυβέρνησης

Τα σκουπίδια πνίγουν τη χώρα μετά το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» της κυβέρνησης

Συνεχίζουμε με καταλήψεις γκαράζ και αποκλεισμό σε χωματερές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ - «Δεν θα μας λυγίσουν με χημικά και καταστολή» πρόσθεσε

Τα σκουπίδια πνίγουν τη χώρα μετά το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» της κυβέρνησης
Δύσκολα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα για όλη τη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν και ήδη αρκετοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χωματερές από τη συσσώρευση σκουπιδιών
από μια απεργία που μετράει ήδη τέσσερα 24ωρα.

Ενδεικτική των προθέσεων της
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κλείσιμο
η δήλωση του προέδρου της ομοσπονδίας Νίκου Τράκα ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση η απάντησή του ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Προανήγγειλε, δε, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με κλείσιμο των γκαράζ και καταλήψεις σε χωματερές της χώρας χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας που θα μετατρέψει τους σωρούς των σκουπιδιών σε εστίες μολύνσεων και αφόρητης μυρωδιάς.

«Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι με τα χημικά και την καταστολή θα λυγίσει τη δύναμη της απεργίας και της ομοσπονδίας
είναι γελασμένη. Τους λέμε ότι θα μας βρουν στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τράκας.



Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αδυνατεί να δώσει λύση αν και με την τελευταία συνέντευξή του τάζει θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οδός Πανεπιστημίου



Περίπου 6.500 συμβασιούχοι των δήμων, που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους.

Κολωνάκι, πρωί Πέμπτης



Ακόμα πιο τραγική είναι η εικόνα σε τουριστικές περιοχές όπως στον Πειραιά αλλά και γύρω από την Ακρόπολη.

Πλατεία Ομονοίας



Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

«Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.



Πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο η Αττική, αλλά και οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.



Υπό κατάληψη παραμένει το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους, όπως μεταδίδει το cretapost.gr.


Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

- Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.
- Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
- Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
- Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

- Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
- Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
- Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
- Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι - συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης