Η Ελλάδα ανάμεσα στα 3 από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ που διέθεσαν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους

Η Ελλάδα ανάμεσα στα 3 από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ που διέθεσαν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους

Τα υπόλοιπα 25 μέλη και ιδιαίτερα οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους

Greece among only 3 NATO members that pay their share
Μόλις τρία από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ
κάλυψαν την προϋπόθεση του 2% του ΑΕΠ που απαιτείται βάσει καταστατικού ως διάθεση για την άμυνά τους μέσα στο 2016. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η «πτωχευμένη»
Ελλάδα, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ και την Εσθονία ήταν οι μοναδικές χώρες που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους απέναντι στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Κλείσιμο
Τα υπόλοιπα 25 μέλη απείχαν χαρακτηριστικά από τον προκαθορισμένο στόχο, ο οποίος αποτελεί υποχρέωση, την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δείχνει να συντάσσεται με τη λογική του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο να προασπίζεται η Αμερική την άμυνα της Ευρώπης, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν πολύ λιγότερα κεφάλαια για την άμυνά τους.

Το 2% του
ΑΕΠ της Ελλάδας αφορά ένα ποσό 3,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή και τα προαιρετικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η Αθήνα κάλυψε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 25 χώρες, οι οποίες επέλεξαν να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στην ανάπτυξή τους και στην ευημερία των λαών τους.

Τα υπόλοιπα 25 μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν κάλυψαν το 2%, όπως προβλέπεται στις συνθήκες είναι ρα εξής: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα, που αποτελεί το ανατολικότερο φυσικό σύνορο της Ευρώπης, επιμένει στη διάθεση του 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της, καθώς βρίσκεται σε μία «γειτονιά» με εντάσεις και την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας να εκφράζεται με διάφορους τρόπους και σε καθημερινή βάση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ευθέως το θέμα του κόστους που επωμίζεται για τη διατήρηση του αμερικανικού στρατού στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές -κυρίως- χώρες. Οι πιέσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για την πιθανή δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, οι κεντροευρωπαϊκές κυρίως χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, θα αναγκαστούν να διαθέσουν τεράστια ποσά για την ευρωπαϊκή άμυνα, αποσύροντας τα απαιτούμενα κεφάλαια από την ανάπτυξή τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης