Όπισθεν η κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά - Εκτόνωση της κρίσης

Όπισθεν η κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά - Εκτόνωση της κρίσης

Η υποχώρηση ερμηνεύεται ως «παράκαμψη Φίλη» που πυροδότησε το πρόβλημα, υπό την «επιτήρηση Καμμένου» - Ιερώνυμος: Θα διδάσκεται το παλιό βιβλίο, μέχρι να συμφωνηθούν οι αλλαγές - Καμμένος: Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες - Φίλης: Δεν έχουμε δογματική αντίληψη, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σπουδών

Όπισθεν η κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά - Εκτόνωση της κρίσης
Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει η κρίση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Παρούσα ήταν και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως προκύπτει, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν σε κλίμα συνεργασίας, καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί σε μία σειρά από θέματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, «παρακάμπτοντας» στην ουσία τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, υπό την «επιτήρηση» του Πάνου Καμμένου.

Το στίγμα της συνάντησης έδωσε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από περίπου δύο ώρες. Όπως είπε, «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις» και ξεκινάει αγώνας διαλόγου για το πρόγραμμα σπουδών. Τα Θρησκευτικά, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Κλείσιμο


Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, που ακολούθησε μετά τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε επίσης ότι «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις» και δήλωσε ευτυχής, επειδή, όπως ανέφερε, έγινε γόνιμος διάλογος, διευκρινίστηκαν πράγματα και οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «Εκκλησία και Πολιτεία προχωράνε μαζί», ενώ το πρόγραμμα σπουδών θα καταρτιστεί έπειτα από συνεννόηση μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ιεράρχες.

Τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά με τα παλιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί από πέρυσι στα σχολεία, υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό σε γόνιμο διάλογο.

Θα ακουστεί ξανά η άποψη της Εκκλησίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ωστόσο ότι η εκπαίδευση είναι ευθύνη της πολιτείας. «Όπως σε όλα τα μαθήματα, έτσι και στα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου τα νέα προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο εφ' όλης της ύλης» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις».

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Το τετ-α-τετ ανάμεσα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα συνομιλούσε και με τον Πάνο Καμμένο για το ίδιο ζήτημα, σε συνάντηση που θα είχαν στη Μονή Πετράκη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν και αυτός στο Μαξίμου, καθώς προφανώς επέστρεψαν εκεί μαζί με τον πρωθυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε ο τελευταίος για την ασκηση «Παρμενίων».

Μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει (αύριο και μεθαύριο), για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης