Παρουσία Φίλη και Καμμένου η συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο

Παρουσία Φίλη και Καμμένου η συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο

Παρά την αρχική δήλωση του εκπρόσωπου της Αρχιεπισκοπής ότι ο Ιερώνυμος δεν θα συνομιλήσει με τον Φίλη - Εισηγήσεις από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στον Αρχιεπίσκοπο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»

Παρουσία Φίλη και Καμμένου η συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για το θέμα των Θρησκευτικών στα σχολεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τετ-α-τετ ανάμεσα σε Τσίπρα-Ιερώνυμο κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα.

Τον αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό διάλογο από μηδενική βάση για το θέμα των Θρησκευτικών.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα συνομιλήσει και με τον Πάνο Καμμένο για το ίδιο ζήτημα σε συνάντηση που θα είχαν στη Μονή Πετράκη. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν και αυτός στο Μαξίμου καθώς προφανώς επέστρεψαν εκεί μαζί με τον πρωθυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε ο τελευταίος για την ασκηση «Παρμενίων».
Ετσι η συνάντηση δεν θα γίνει στη Μονή Πετράκη αλλά στο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει (αύριο και μεθαύριο) για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.

Στο μεταξύ και παρά την ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής πως ο Ιερώνυμος δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Νίκο Φίλη, ο Αλέξης Τσίπρας φώναξε στο Μαξίμου και τον υπουργό Παιδείας.
Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο ακόμη, αν ο υπουργός θα βρίσκεται εκεί περιμένοντας την εξέλιξη της συζήτησης και ένα... νεύμα του πρωθυπουργού για να προσέλθει και αυτός στο τραπέζι, ή αν πρόκειται για μια κίνηση Τσίπρα που θέλει να φέρει προ τετελεσμένου τον Αρχιεπίσκοπο.
Αν αληθεύει η πληροφορία περί παρουσίας του κ. Φίλη στο Μαξίμου, πιο πιθανό θεωρείται το πρώτο σενάριο δεδομένου οτι σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να ρίξει λάδια στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ.
Η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας».

Εισηγήσεις σε Ιερώνυμο να κηρυχθεί η Εκκλησία «υπό διωγμό»

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πολλές ήταν οι φωνές εκείνες, που προέτρεψαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευθέως πλέον θέμα απομάκρυνσης του υπουργού, καθώς ο τελευταίος προβαίνει σε διαρκείς προκλήσεις.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάστηκε σκεπτικός για μια τέτοια παρέμβαση σε θέματα που άπτονται των πρωθυπουργικών επιλογών, πηγές αναφέρουν πως ο προβληματισμός του ήταν δεδομένος. Και αυτό, διότι ο κ. Φίλης, καθημερινά σχεδόν, και έχοντας κυβερνητική ανοχή, προβαίνει σε προκλήσεις που δημιουργούν πλέον λογικό σκεπτικισμό και φέρνουν την ιεραρχία της Εκκλησίας σε άβολη θέση.



Σημαντική όμως εξέλιξη, που δείχνει την αποφασιστικότητα ομάδας ιεραρχών, ήταν και η πρόταση που φέρεται να κατατέθηκε από Μητροπολίτη περιοχής της Πελοποννήσου να κηρυχθεί η Εκκλησία "εν διωγμώ".

Όπως αναφέρουν πηγές του protothema.gr, μια τέτοια προοπτική θα διεθνοποιούσε το πρόβλημα και θα έθετε αυτόματα την κυβέρνηση -επομένως και τη χώρα- σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να απολογηθεί για τους λόγους που θεωρεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανεπιθύμητη.

Νωρίτερα το πρωί, ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης επέκρινε εκείνους οι οποίοι «με συγκεκριμένη ατζέντα θέλουν να αλλοιώσουν την θρησκευτική πίστη και να μετατρέψουν τα θρησκευτικά σε ένα διαθρησκευτικό αχταρμά».

Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε την Τρίτη ο κ. Ιερώνυμος στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Κονιδάρης τόνισε ότι ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι λόγος που ενώνει και δεν χωρίζει. Υπενθύμισε, μάλιστα, την αναφορά του κ. Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία υπάρχει για όλο τον λαό, όλους τους αγκαλιάζει.

Ωστόσο ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι ο Μακαριώτατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής έκανε επίσης λόγο για ορισμένους που «αγνοώντας δόλια την προσφορά της εκκλησίας στο έθνος και παρερμηνεύοντας τη σχέση εκκλησίας-πολιτείας κάνουν λόγο για τον περιβόητο χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο Χάρης Κονιδάρης αναφέρθηκε, χωρίς να τους κατονομάζει, σε κάποιους που «με συγκεκριμένη ατζέντα θέλουν να αλλοιώσουν την θρησκευτική πίστη, θέλουν να μετατρέψουν τα θρησκευτικά σε ένα διαθρησκευτικό αχταρμά» αλλά και για αντικληρικαλιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά το αν ο κ. Ιερώνυμος έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο κ. Κονιδάρης διευκρίνισε ότι ουδέποτε ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε τη λέξη δημοψήφισμα για το θέμα αυτό προσθέτοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο για το αν η Πολιτεία προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Η Εκκλησία, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης