Οργή και απόγνωση στην Ειδομένη μετά τη νέα απάτη περί «ανοιχτών συνόρων»

Οργή και απόγνωση στην Ειδομένη μετά τη νέα απάτη περί «ανοιχτών συνόρων»

Για μια ακόμα φορά, πρόσφυγες και μετανάστες έπεσαν θύματα αγνώστων, που παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη τους - Σε δύο «στρατόπεδα» χωρίστηκε ο καταυλισμός

Οργή και απόγνωση στην Ειδομένη μετά τη νέα απάτη περί «ανοιχτών συνόρων»
Αναβρασμός και οργή επικρατεί στην Ειδομένη, έπειτα από τις νέες φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες και έκαναν εκατοντάδες μετανάστες να πιστέψουν ότι θα άνοιγαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες
που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη βρίσκονται πλέον σε πλήρη απόγνωση, καθώς για άλλη μια φορά έπεσαν θύματα αγνώστων, οι οποίοι διέδιδαν φήμες πως τα σύνορα θα ανοίξουν, δημιουργώντας έτσι την ελπίδα πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείσιμο

Έτσι, από νωρίς το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα. «Απέναντί» τους όμως βρήκαν άλλους πρόσφυγες, που προσπάθησαν να τους μεταπείσουν, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν επρόκειτο να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, όμως, κατάφεραν να παρακινήσουν και άλλους και να ρίξουν τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ευτυχώς, οι πιο ψύχραιμοι επικράτησαν και δεν έγινε κάποια κίνηση προς τη συνοριακή γραμμή, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί εκεί, για παν ενδεχόμενο.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο», είπε σε δημοσιογράφους ένας νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του. Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν.



Η κατάσταση ηρέμησε το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από έντονες συζητήσεις μεταξύ των προσφύγων, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Αξιού. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Έπειτα από την ένταση που επικράτησε, το απόγευμα αρκετοί πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε τα hot spots, νιώθοντας για ακόμα μια φορά εξαπατημένοι. 



Ωστόσο, οι αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η απόγνωση των ανθρώπων στην Ειδομένη, που ξεπερνούν τους 12.000 μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε οργή και να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη απόρρητη έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, προειδοποιούσε για έκρηξη βίας στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα.

Η Γερμανία «βλέπει» βίαιες συγκρούσεις «από απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας» καθώς σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι άνθρωποι αυτοί θα προσπαθήσουν να περάσουν ξανά τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης