Κεφαλονιά: Βοήθησε τους σεισμοπαθείς το 1953 - 62 χρόνια μετά επέστρεψε στο νησί!

Κεφαλονιά: Βοήθησε τους σεισμοπαθείς το 1953 - 62 χρόνια μετά επέστρεψε στο νησί!

Ο Eli Likvornik υπηρετούσε το 1953 στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ - Το πλοίο του ήταν από τα πρώτα που έσπευσαν να βοηθήσουν την τότε σεισμόπληκτη Κεφαλονιά - 62 χρόνια μετά επιστρέφει στο νησί του Ιονίου να συναντήσει τους ανθρώπους που διέσωσε

Κεφαλονιά: Βοήθησε τους σεισμοπαθείς το 1953 - 62 χρόνια μετά επέστρεψε στο νησί!
Μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση και μνήμες εκτυλίχθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά. Στις 12 Αυγούστου του 1953 ο Εγκέλαδος χτύπησε αλύπητα το νησί με 7,2 Ρίχτερ, έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έγινε ποτέ, όχι μόνο στο όμορφο νησί του Ιονίου, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.



Τότε, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, που έπλεε στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς, έσπευσε από τα πρώτα για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους κατοίκους. Ο νεαρός ναύτης Eli Likvornik ήταν ένας από τους ναύτες που με αυτοθυσία και χωρίς να λογαριάσουν τους κινδύνους μπήκαν μέσα στα ερείπια για να ανακαλύψουν και να σώσουν τυχόν επιζώντες.

Ο σημερινός συνταξιούχος, Eli Likvornik, επισκέφθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο το νησί μαζί με την οικόγενειά του καθώς ήθελε να τηρήσει μια υπόσχεση ζωής που έδωσε τότε στον εαυτό του... Να επιστρέψει κάποτε στην Κεφαλονιά και να συναντήσει κάποιους από τους ανθρώπους που έσωσε εκείνες τις «μαύρες» για το νησί μέρες.
Κλείσιμο



Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Ευάγγελος Κεκάτος, αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού στην Κεφαλονιά, οι κάτοικοι και οι αρχές του νησιού υποδέχθηκαν τον Ισραηλινό σε μια τιμητική εκδήλωση στην Κοργιαλλένειο βιβλιοθήκη το Σάββατο, όπου η ατμόσφαιρα υπήρξε συγκινητική καθώς ήταν παρόντες κάποιοι από εκείνους που διέσωσαν οι Ισραηλινοί τον Αύγουστο του 1953. Από την εκδήλωση, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, δεν έλειψαν και οι σπεσιαλιτέ της τοπικής κεφαλονίτικης κουζίνας.



Την Κυριακή με πρόσκληση του αντιδημάρχου ο Eli Likvornik επισκέφθηκε το δημαρχείο Κεφαλονιάς, όπου ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης του απένειμε τιμητική πλακέτα για την συμμετοχή του στην διάσωση πολλών ανθρώπων από το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου.



Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των Ισραηλινών στο νησί ήταν απίστευτη, καθώς με κίνδυνο της ζωής τους ανέσυραν πολλούς επιζώντες από τα ερείπια, «η Κεφαλονιά ευγνωμονεί πάντα το κράτος του Ισραήλ και έχει δώσει και το όνομα "Ισραήλ" σε κεντρικό δρόμο του Αργοστολίου», τονίζει ο κ. Κεκάτος.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο δήμος Κεφαλονιάς πρόκειται να οργανώσει τιμητική εκδήλωση στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ), στο Τελ Αβίβ, σε σύντομο χρόνο, που ακόμα δεν έχει οριστεί, προκειμένου η Κεφαλονιά να εκφράσει για ακόμα μία φορά την ευγνωμοσύνη της στο κράτος του Ισραήλ αλλά και για την τουριστική προβολή του νησιού στη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης