Έπτα νεκροί - Εβγαλαν όλους τους επιβάτες από το Norman Atlantic

Έπτα νεκροί - Εβγαλαν όλους τους επιβάτες από το Norman Atlantic

Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων έχει ανέλθει στους 407 - Ερωτήματα για τους λόγους που δεν είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, αλλά και για τους χειρισμούς των ιταλικών αρχών - Το πλοίο «Cruise Europa» μεταφέρει 69 Έλληνες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Έπτα νεκροί - Εβγαλαν όλους τους επιβάτες από το Norman Atlantic
Σε τραγωδία κατέληξε το θρίλερ στη Μεσόγειο με το πλοίο «Norman Atlantic» καθώς σύμφωνα με  πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τέσσερις νεκροί περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των νεκρών σε πέντε. Επιπλέον, λίγο μετά τις 16:00 η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντόπισε ακόμη δύο σορούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά.

Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής έσπευσε στην περιοχή και περισυνέλεξε τις σορούς, ενώ στοιχεία ταυτοποίησης θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωσή του Αρχηγείου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων έχει ανέλθει στους 407, ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό όλοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με επιτυχία πριν από λίγη ώρα από το πλοίο και στο «Norman Atlantic» παραμένουν μόνο μέλη του πληρώματος για τους τελευταίους ελέγχους. Ακόμη, τα στοιχεία που μεταδίδουν οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι 419 άτομα έχουν διασωθεί  από τους συνολικά 478 επιβάτες και πλήρωμα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή αποδέσμευσης στο πλοίο «Cruise Europa», το οποίο μεταφέρει 69 Έλληνες επιβάτες που διασώθηκαν από το «Norman Atlantic», στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Πάντως, από αυτή την εξέλιξη μυστήριο προκαλεί το γεγονός πώς βρέθηκαν νεκροί άνθρωποι στη θάλασσα από τη στιγμή που δεν είχαν δηλωθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή αγνοούμενοι. Αυτό ίσως και να αλλάζει τα δεδομένα με τον αριθμό των επιβαινόντων. Ήταν οι τέσσερις νεκροί αριθμημένοι στο πλήρωμα που επέβαινε στο πλοίο ή επρόκειτο για πολίτες που δεν είχαν προσμετρηθεί; Κάθε ώρα που περνά γεννά πολλά ερωτήματα.

Την τραγική είδηση είχε μεταδώσει το πρωί η ιταλική τηλεόραση RAI.

Το ρεπορτάζ είχε βασιστεί σε μαρτυρία Τούρκου επιβάτη που είπε: «Είδα τέσσερις ανθρώπους νεκρούς, με τα ίδια μου τα μάτια, είμαι απολύτως βέβαιος, ήταν μπροστά μου. Ηταν τέσσερις οι νεκροί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, νομίζω, γιατί στο σκοτάδι δεν μπορούσε να δω καλά. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς έπεσαν στη θάλασσα. Είδα επίσης ανθρώπους που επέβαιναν ένα βάρκα και στη συνέχεια έπεσαν στη θάλασσα και δεν ξέρω τι συνέβη σε αυτούς».





Ανακοίνωση για τους τέσσερις νεκρούς ναυαγούς



Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελληνικά και ιταλικά ελικόπτερα Super Puma και στην περιοχή πνέουν ΒΔ άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να πληγεί από καταιγίδα τις επόμενες ώρες.



Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ για το «Norman Atlantic»

«Το τραγικό περιστατικό του υπό Ιταλική σημαία και Ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου “Norman Atlantic” και η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2014, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών στα στενά του Οτράντο, συνεπεία του οποίου, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχασε τη ζωή του ένας Έλληνας επιβάτης κυριολεκτικά βύθισε σε οδύνη και πένθος την εορταστική ατμόσφαιρα των εορτών.



Με συνολικά 478 επιβαίνοντες στο πλοίο εκ των οποίων 268 Έλληνες, επιβάτες και μέλη πληρώματος υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, η ασυνήθιστη καθυστέρηση του έργου του απεγκλωβισμού του συνόλου των επιβαινόντων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενισχύει τις σχετικές πληροφορίες για δυσλειτουργίες, που σημειώθηκαν σχετικά με τον διατιθέμενο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε αριθμό μελών του πληρώματος, που επέτρεπε η σύνθεση του πληρώματος από 55 συνολικά ναυτικούς, να συνδράμουν τους επιβαίνοντες στο έργο της οργάνωσης, καθοδήγησης και εφοδιασμού με σωστικό υλικό (σωσίβια, λέμβους κλπ).

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το ΥΝΑ με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες και μάλιστα πρόσφατα και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, τα οποία εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας είχε κάνει τις ακόλουθες καίριες επισημάνσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου «Σας έχουμε τονίσει και πάλι το υπογραμμίζουμε ότι η ασφάλεια των πλοίων, των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος είναι και πρέπει να είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας.»

Ακόμη η Ομοσπονδία μας, αναφερόμενη στις άμεσες συνέπειες των μειωμένων οργανικών συνθέσεων, είχε υπογραμμίσει με ιδιαίτερη έμφαση ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης και η εκ του λόγου αυτού μείωση των ωρών ανάπαυσης όπως καθορίζεται από την εσωτερική νομοθεσία και τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.

Επιπλέον είχαμε ζητήσει την διενέργεια επί τόπου ελέγχου στα πλοία αυτά προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 1-9-2014, σε μικρό όμως αριθμό πλοίων στην γραμμή Πάτρας – Ιταλίας.

Επανερχόμεθα όμως στην σκληρή πραγματικότητα και στη συνεχιζόμενη απίστευτη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων στο φλεγόμενο πλοίο “Norman Atlantic”, ελπίζοντας ότι θα έχει σύντομη και επιτυχή κατάληξη και θα συντελέσει αποφασιστικά στην επανεξέταση της γραμμής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιπέδων στελέχωσης των πληρωμάτων των πλοίων της κατηγορίας αυτής, προκειμένου να μην χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Μετά την εξέταση των δεδομένων του τραγικού δυστυχήματος, επιφυλασσόμεθα υπό το φως των στοιχείων που θα προκύψουν, να καταγγείλουμε και να ζητήσουμε τις ευθύνες, όπου αυτές ανήκουν»




Ο Τούρκος επιβάτης που υποστηρίζει ότι είδε τέσσερις νεκρούς



Αναλυτικά οι εθνικότητες των επιβατών του Norman Atlantic

Αυτές είναι οι εθνικότητες όσων επέβαιναν στο Norman Atlantic: 234 Έλληνες, 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί.

Τα ελληνικά μέσα διάσωσης

Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Tα ελληνικά εναέρια μέσα ενισχύονται με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν.

Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.


Πλανά από το Ελικόπτερο Super Puma της Π.Α




Δεν μπόρεσαν να το ρυμουλκήσουν

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του "Norman Atlantic" σε λιμάνι της Ιταλίας,ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων είναι 27 Έλληνες.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Έπειτα από επικοινωνία του protothema.gr με την ιταλική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνεται πως ο καπετάνιος του Norman Atlantic βρίσκεται ακόμα στο πλοίο.










































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης