Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στους τρεις πεζοναύτες

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στους τρεις πεζοναύτες

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν με σιωπηλό χειροκρότημα και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο τους δύο λοχίες, τον 34χρονο Αναστάσιο Μεζάλα, τον 33χρονο Γιώργο Ορφανίδη και τον 19χρονο Φώτη Ανδρικόπουλο - Με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των άτυχων παλικαριών που χάθηκαν στο πεδίο βολής

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στους τρεις πεζοναύτες
Ράγισαν οι καρδιές, όχι μόνο των οικογενειών των τριών παλικαριών, αλλά και φίλων και απλών ανθρώπων που τους είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο. Οι τρεις πεζοναύτες που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους το πρωί της Τρίτης στο πεδίο βολής Γλαφυρών Μαγνησίας κηδεύτηκαν στις πατρίδες τους, στο Βόλο και στην Πάτρα, παρουσία πλήθους κόσμου που ένιωσε την ανάγκη να βρεθεί στο ύστατο χαίρε προς τους τρεις νέους. 

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον 34χρονο Αναστάσιο Μεζάλα και τον 33χρονο Γεώργιο Ορφανίδη, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, καθώς οι δυο εκλιπόντες διέμεναν στον Βόλο.

Στρατιωτικές τιμές αποδόθηκαν από άγημα Πεζοναυτών, ενώ παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και των τοπικών αρχών.

Κλείσιμο


Όταν τα δύο φέρετρα σκεπασμένα με την γαλανόλευκη βγήκαν από την εκκλησία οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα, αποτίοντας έτσι τον ύστατο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νέους. Ο κόσμος που από νωρίς είχε κατακλύσει το προαύλιο του ναού δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του για τους δύο συναδέλφους στρατιωτικούς που χάθηκαν μαζί σε μια άσκηση, σε μια στιγμή που η μοίρα τους επεφύλασσε τόσο άδικο τέλος...


Στο Πετρωτό Αχαΐας η κηδεία του Φώτη Ανδρικόπουλου
Η τελετή για τον 19χρονο οπλίτη θητείας (δεκανέα) Φώτη Ανδρικόπουλο έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Πετρωτό Αχαΐας. Η οικογένειά του, οι γονείς και οι αδερφές αυτού του νέου παιδιού που δεν μπορούν να πιστέψουν πως έχασαν τον γιο τους τόσο άδικα από τη ζωή, ήταν οι τραγικές φιγούρες δίπλα στο σκεπασμένο με την γαλανόλευκη σημαία φέρετρο. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη από φίλους και συμμαθητές του άτυχου Φώτη, αλλά και από φαντάρους που έκαναν μαζί του τη θητεία τους και ένιωσαν την ανάγκη να πουν το τελευταίο αντίο στο παιδί που ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες δίπλα τους, πάντα πρόθυμο και με το χαμόγελο στο πρόσωπο. 

Η είσοδος της εκκλησίας του χωριού ήταν στρωμμένη με λευκά στεφάνια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως Βασίλη Κικίλια και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. 

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος απηύθυνε λόγια παρηγοριάς στην οικογένεια του 19χρονου και είπε μεταξύ άλλων: «Ο Φώτης αγαπούσε την πατρίδα του και έδωσε την ζωή του για αυτή».

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης τελετής το φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και το κρατούσαν συνάδελφοι του Φώτη Ανδρικόπουλου μεταφέρθηκε στην τελευταία κατοικία του 19χρονου, όπου όλοι τον αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, φωνάζοντας «αθάνατος» και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία τις ένοπλες δυνάμεις εκπροσώπησε ο Α΄ υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, ο διοικητής της μονάδας που υπηρετούσε ο Φώτης Ανδρικόπουλος, ενώ τιμές απέδωσαν μπάντα του στρατού και στρατιωτικό άγημα.

Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο νεαρό οπλίτη με πυροβολισμούς, την ώρα που η γη της πατρίδας του τον δεχόταν για πάντα στην αγκαλιά της...



 









Οι τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν όταν έσκασε το βλήμα του όλμου μέσα στον πυροσωλήνα κατά τη διάρκεια άσκησης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών για βολές με βαρέα όπλα πεζικού, συγκεκριμένα όλμους των 81 χιλιοστών.



Στα τρία θύματα του δυστυχήματος θα απονεμηθεί Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.



Πρωτοφανές το δυστύχημα, λένε στο ΓΕΣ

Για «μοναδικό παγκοσμίως το φαινόμενο να σκάσει το βλήμα του όλμου μέσα στον πυροσωλήνα», κάνει λόγο στο protothema.gr αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την ανείπωτη τραγωδία στο Πεδίο Ασκήσεων στα Γλαφυρά Βόλου που κόστισε τρεις ανθρώπινες ζωές.

Από χθες το μεσημέρι, τα στελέχη της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και οι πραγματογνώμονες που έχουν αναλάβει την ένορκη διοικητική εξέταση προσπαθούν να συλλέξουν όσα περισσότερα θραύσματα από το βλήματα και τον πυροσωλήνα μπορούν ώστε να ελέγξουν την ποιότητα των υλικών και να αναζητήσουν τι πήγε στραβά και προκλήθηκε η τραγωδία. Ουδείς το λέει επισήμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπήρξε αστοχία υλικού.




























Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης