Ο Αρβανιτόπουλος παραπέμπει τον Πελεγρίνη, παρά το «όχι» της Συγκλήτου

Ο Αρβανιτόπουλος παραπέμπει τον Πελεγρίνη, παρά το «όχι» της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος δήλωσε αναρμόδια να αποφανθεί επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας να τεθεί σε αργία ο πρύτανης του ΕΚΠΑ - «Για την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις» το μήνυμα του υπουργού Παιδείας προς τους διοικητικούς υπαλλήλους

Ο Αρβανιτόπουλος παραπέμπει τον Πελεγρίνη, παρά το «όχι» της Συγκλήτου
Την έμμεση διαβεβαίωση που ζητούσαν εγγράφως οι διοικητικοί υπάλληλοι ότι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους επιχείρησε να δώσει το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση τους στην οποία δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις» προσθέτοντας ότι στόχος «παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα».

Παράλληλα ζητά από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να ανοίξουν το πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο ενώ επιτίθεται, εκ νέου, στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη.

Κλείσιμο
Η δήλωση του κυρίου Αρβανιτόπουλου έχει ως εξής: 
 
«Ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος. Η διαθεσιμότητα ήταν για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση. Για την Κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα.

Γι’ αυτό δημοσιοποίησα συγκεκριμένες προτάσεις, έκανα εξαντλητικό διάλογο και κάλεσα τις Πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων να υλοποιήσουμε σχέδια ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων,  που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους 7 Πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων,  που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό. Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα,  πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πρέπει να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει χάριν των φοιτητών του και λειτουργεί για να υπηρετεί την προοπτική της Ελληνικής κοινωνίας».

Προχωρά η παραπομπή Πελεγρίνη παρά το «όχι» της Συγκλήτου

Νωρίτερα ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε ανακοινώσει ότι η παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών θα προχωρήσει παρά το «όχι» της Συγκλήτου.

Παρά την ομόφωνη απόφαση της 25μελους Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ο υπουργός Παιδείας διαβίβασε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Σωτήρη Ρίζο την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Όχι» της Συγκλήτου στην παραπομπή Πελεγρίνη

Τη στιγμή που όλοι οι φοιτητές και οι γονείς ταλαιπωρούνται εδώ και 13 εβδομάδες από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των διοικητικών, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έκανε την έκπληξη.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Σύγκλητος αποφάσισε ότι, για τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, δεν προκύπτουν λόγοι, ώστε να τεθεί σε αργία και όχι για το πώς θα σωθεί το εξάμηνο των φοιτητών.

Υπενθυμίζουμε ότι υπεύθυνες για το εξάμηνο κάθε σχολής είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, οι πρόεδροι των οποίων εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών παρείχε πλήρη κάλυψη στον προκλητικό πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του, που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Περαιτέρω, η Σύγκλητος τονίζει δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν να τεθεί σε αργία ο πρύτανης έως τη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πελεγρίνης πάντως επισήμανε ότι έκανε τα πάντα σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, ενώ κατέληξε ότι αφήνεται στην κρίση της Συγκλήτου, αρκεί αυτή να είναι αμερόληπτη.

Και οι διοικητικοί υπάλληλοι ανέβαλαν για αύριο την προγραμματισμένη συνεδρίαση τους, καθώς «χάθηκε» και η κάλπη την οποία είχαν στήσει τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου να γίνει κανονική ψηφοφορία για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας.

Μιχάλης Τσινισιζέλης κοσμήτορας ΝΟΠΕ προεδρεύων συγκλήτου

Η επίσημη απόφαση της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 4ης Δεκεμβρίου 2013, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Διαπιστώνει ότι δεν είναι αρμόδια να υποβάλει το διαβιβαζόμενο παραπεμπτήριο κατά του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Καμία διάταξη νόμου είτε του ν. 4009/2011 όπως ισχύει, ή των προ του νόμου αυτού διάσπαρτων πειθαρχικών διατάξεων δεν απονέμει τέτοια αρμοδιότητα στη Σύγκλητο.

Κατόπιν αυτών επιστρέφεται ο σχετικός φάκελος. Θεωρεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι παραπομπής του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. κ. Θεοδόσιου Ν. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που να προκύπτουν από πράξεις ή και παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ειδικότερα η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι από το παραπεμπτήριο έγγραφο δεν προκύπτουν συγκεκριμένες παραβάσεις των καθηκόντων του Πρύτανη, ούτε καταγράφονται συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις αυτού που να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία επιβάλλεται ή ενδείκνυται η αποχή από τα καθήκοντά του.

Ζητεί από τον Υπουργό Παιδείας να μην προβεί σε καμία ενέργεια πειθαρχικής δίωξης του Πρύτανη και να συμβάλει θετικά στο διάλογο για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο ΕΜΠ εξομαλύνεται η κατάσταση


Έξι από τις εννέα σχολές στο ΕΜΠ είναι από σήμερα ανοιχτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μηχανολόγων Μηχανικών, χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών και Τοπογράφων.

Συνεχίζεται για μία ακόμα ημέρα η απεργία στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ,όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα αποφασίσουν αύριο το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του πρύτανη

«Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» που λειτουργεί υπέρ του υπουργού Παιδείας, αποκάλεσε το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Πελεγρίνης κατηγόρησε τον κ. Αρβανιτόπουλο για αυταρχισμό, λέγοντας ότι δεν περίμενε ότι η απεργία θα κρατούσε τόσο πολύ, ενώ πρόσθεσε ότι ο υπουργός προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του με νέα λάθη.

«Νομίζει ότι όλα λήγουν με μια τροπολογία για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε σε αργία επειδή δεν απογράφησαν για να μοριοδοτηθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε περήφανος για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου καθώς και ότι αισθάνεται «δέος» για την απεργία τους, αφού «δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες τους»

Τέλος, είπε ότι προτιμά να προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου για διάφορα θέματα ή να τον προπηλακίζουν, «από ένα πανεπιστήμιο που να έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή».



Οι πρυτάνεις σε συνάντηση που είχαν χθες, με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο ζήτησαν ανάκληση της δίωξης Πελεγρίνη.
 
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος δήλωσε: «Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο Υπουργός μάς άκουσε με προσοχή».

Από την πλευρά τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ απαντούν με δύο νέες συνεδριάσεις σήμερα προκειμένου εκτιμώντας την κατάσταση να καθορίσουν την στάση τους.
   
Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ εξακολουθούν να είναι χωρισμένοι στα δύο καθώς το διοικητικό συμβούλιο τονίζει ότι πανεπιστημιακοί και φοιτητές μπορούν προσέρχονται στο Ιδρυμα για να ασκήσουν τα ακαδημαικά τους καθήκοντα, χωρίς να εμποδίζονται από κανέναν ενώ την ίδια ώρα η απεργιακή επιτροπή συντονίζεται με άλλα Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Οργανα για περιφρούρηση της απεργίας.
 
Η Ένωση των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής (ΕΚΙΠΑ) κατέθεσε τη δική της πρόταση για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια ζητώντας μεταξύ άλλων:
 
(α) Να οριστεί προσωπικό ασφαλείας από τους απεργούς, ώστε να προχωρήσουν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και να αποσταλούν οι κατάλογοι των φοιτητών στις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Σχολής.
 
(β) Άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους εργασίας όλων των μελών ΔΕΠ.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης