Πελεγρίνης: Από το σανίδι, στο πειθαρχικό - Σε «ομηρία» χιλιάδες φοιτητές

Πελεγρίνης: Από το σανίδι, στο πειθαρχικό - Σε «ομηρία» χιλιάδες φοιτητές

Αρβανιτόπουλος: «Υπάρχει χρόνος για το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ»
- Σάλος για την τουρνέ του πρύτανη-ηθοποιού στο Παρίσι
- Άγνωστο ποιος θα συγκαλέσει το Πειθαρχικό

Πελεγρίνης: Από το σανίδι, στο πειθαρχικό - Σε «ομηρία» χιλιάδες φοιτητές
Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, ενώ χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να είναι «όμηροι» των διοικητικών  υπαλλήλων.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος έδειξε το δρόμο της εξόδου στον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, ενώ οι διοικητικοί τραβώντας την κατάσταση στα άκρα αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία έως την Πέμπτη.
 
Κλείσιμο
Ο υπουργός αποφάσισε την παραπομπή του πρύτανη  στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, διότι, σύμφωνα με την απόφαση, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  για το ποιος θα πρέπει να συγκαλέσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθώς είναι η πρώτη φορά που παραπέμπεται πρύτανης στο Πειθαρχικό για αργία. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο πάντως είναι πενταμελές  και  απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, δύο πρυτάνεις και ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τη σύγκληση του Πειθαρχικού απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, η οποία πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να εκλεγεί για την άσκηση των καθηκόντων του πρύτανη ένα μέλος της Συγκλήτου που απαρτίζεται από κοσμήτορες, και  δύο προέδρους από κάθε σχολή. Σε περίπτωση αργίας τη θέση καταλαμβάνει μέλος της Συγκλήτου.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε «Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους 7 Πρυτάνεις  των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας,  κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου.
Για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου. Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους. Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται.»

Πάντως  ο κ. Αρβανιτόπουλος  διευκρίνησε ότι στο ΕΚΠΑ ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση Πελεγρίνη δημιούργησε σάλο με την απόφαση του να ταξιδέψει στο Παρίσι για παίξει σε κοινό 50 ατόμων έργο που σκηνοθέτησε και έγραψε ο ίδιος, την ώρα που έχει μπει λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο πρύτανης παρά τις επανειλημμένες  εκκλήσεις  του υπουργού να εφαρμόσει τον νόμο προτίμησε να πάει στην τουρνέ που είχε προγραμματίσει  στη γαλλική πρωτεύουσα αφήνοντας άφωνους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

«Ακατάλληλο» για πρύτανη χαρακτήρισε τον κ. Πελεγρίνη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκπληκτος δηλώνει ο κ. Πελεγρίνης , ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει «Όπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο κ. Υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου. Θα ήθελα, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, να δηλώσω τα εξής: Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλον για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. Άλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι από την πλευρά τους σκληραίνουν τη στάση τους ανακοινώνοντας νέα 48ωρη απεργία για Τετάρτη και   Πέμπτη.

Σε ότι αφορά στο ΕΜΠ 168 υπάλληλοι του Πολυτεχνείου ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας, 128 κατά, ενώ 68 ζήτησαν διάλογο.
 
Την ίδια ώρα  διήμερη αποχή από το διδακτικό έργο για σήμερα και αύριο κήρυξε ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Στο χορό των κινητοποιήσεων  μπήκαν  και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.  Οι πανεπιστημιακοί στην Πάτρα πάντως προσέρχονται κανονικά στα μαθήματά τους.
 
Στο ΑΠΘ οι διοικητικοί αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας έως και την Παρασκευή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης