Προβληματισμός για το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Προβληματισμός για το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Πώς ερμηνεύονται οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Εύβοια και Κρήτη;

Προβληματισμός για το διπλό «χτύπημα» του Εγκέλαδου
Ανησυχία έχει προκαλέσει η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με επίκεντρο τους Ωρεούς Εύβοιας, στη θέση Ταξιάρχες, μεταξύ Ιστιαίας και Αιδηψού, έπειτα και από τα 4 Ρίχτερ που «χτύπησαν» ξανά την πόλη την προηγούμενη εβδομάδα από το ίδιο επίκεντρο. Την ίδια ώρα χθες σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Κρήτη. Ο Εγκέλαδος έκανε άλλη μία «επίσκεψη» στο νησί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν νoτιοανατολικά του Τυμπακίου κατά 59 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρό του ήταν 12 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το ακριβές επίκεντρο του σεισμού στην Εύβοια, που ήταν επιφανειακός, εντοπίζεται έξι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιστιαίας, σε απόσταση 118 χιλιομέτρων βόρεια - βορειοδυτικά της Αθήνας.

Κλείσιμο
Το ίδιο μέγεθος έδωσε και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, που εντοπίζει το επίκεντρο 6 χιλιόμετρα νότια των Ωρεών (βόρεια Εύβοια), 57 χιλιόμετρα ανατολικά της Λαμίας και 116 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiastar.gr, προηγήθηκαν δύο μικρότεροι σεισμοί με το ίδιο επίκεντρο στις 19:49 μεγέθους 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και 2 λεπτά αργότερα στις 19:51 μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Η χθεσινή σεισμική δόνηση ταρακούνησε μέχρι και την Αθήνα, ωστόσο ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο protothema.gr
, ανέφερε σχετικά: «Θα περιμένουμε τις πρώτες 48 ώρες για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός.Είναι χώρος με υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι έκπληξη. Είναι ευαίσθητη περιοχή».

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα ενώ ιδιαίτερα στη Φθιώτιδα έγινε αισθητός από το Μαρτίνο μέχρι τη Λαμία, την Στυλίδα και την Πελασγία.

Οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται ουσιαστικά περιμετρικά της περιοχής που είναι το επίκεντρο.

Στην Αιδηψό επικράτησε πανικός και οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην Ιστιαία.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και άλλες αρκετές σεισμικές δονήσεις μικρότερης έντασης.

Σε κανέναν από τους δύο πιο ισχυρούς σεισμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης