Πρώτα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα - Ποια είναι η μέθοδος «click away» με την οποία θα ψωνίζουμε

Πρώτα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα - Ποια είναι η μέθοδος «click away» με την οποία θα ψωνίζουμε

Παραγγελία στο κατάστημα και ραντεβού για την παραλαβή με στόχο τη μικρότερη δυνατή επαφή - Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

xristougenniatikart
«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορωνοπάρτι. Με αυτές τις πρακτικές, όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε», είπε.

«Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε. Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί» 

«Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο»

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελουν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοιξουν πολύ αργότερα.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας.

Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα της αγοράς 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει: «Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει» και προσθέτει: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Κλείσιμο
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown», ενώ ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με γνώμονα την ταχύτητα».

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη, βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου. «Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ ‘21 -'22 και άλλων ταμείων.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τη μεγαλύτερη δυνατόν αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τις επιχειρήσεις ο κ. Παπαθανάσης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του, τους άξονες των αλλαγών που σχεδιάζονται.

Υπογραμμίζει πως το να επιτευχθούν σημαντικά πλήγματα «στο τέρας της γραφειοκρατίας», στον τομέα των επενδύσεων, αποτελεί για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα και γνωστοποιεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην αποφυγή ταυτόχρονης υποβολής πληθώρας αιτημάτων και, γενικότερα, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου επεξεργασίας όλων, ανεξαιρέτως, των αιτημάτων.

Κι όπως σημειώνει ο ίδιος: «σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία, δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και δράσεις συνεργατικών σχηματισμών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, γι'αυτό και ήδη αναμορφώνουμε πολλές χρονοβόρες διαδικασίες».

«Είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων» λένε οι λοιμωξιολόγοι

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας χθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.



Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. 

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.


Ειδήσεις σήμερα

Συγκίνηση για τον θάνατο του 39χρονου Dj από κορωνοϊό - «Πάλεψε» για 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ

Νέες απίστευτες εικόνες από Σερβία: Χαμός στο λαϊκό προσκύνημα του Πατριάρχη Ειρηναίου

Ανήλικος έκρυψε ναρκωτικά μέσα σε Γυμνάσιο στον Πειραιά



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης