PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Στην χειρότερη μορφή τους από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Αθήνα: Ερχονται περισσότεροι καύσωνες και ξηρασίες τα επόμενα 30-70 χρόνια

Αθήνα: Ερχονται περισσότεροι καύσωνες και ξηρασίες τα επόμενα 30-70 χρόνια

Μελέτη προβλέπει αυξημένη ξηρασία σε όλη τη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Αθήνα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά για αρνητικό λόγο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.


Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Βαγγελης27/02/201815:51

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να περιορίσεται τους ρύπους που διοχετεύεται στο περιβάλλον..βάλτε στην ζωή σας την ανακύκλωση-ηλεκτροκίνηση-ποδήλατο-οικολογία..και φυτέψτε όποτε μπορείτε από κανένα δέντρο και φροντίστε για το πότισμα του..εαν το κάναμε όλοι αυτό θα αναπνεαμε πολύ καθαρότερο αέρα και θα μειωνόταν και οι επωδυνοι θάνατοι από της ασθένειες.

Απάντηση
Τι ακολουθεί?22/02/201808:43

Οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν κλιματικό πρόβλημα με αποτέλεσμα οι λαοί τους να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν λόγω ξηρασίας, αφόρητων θερμοκρασιών και καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπίσουν τα κλειστά με συρματοπλέγματα και τείχη σύνορα των βορειότερων κρατών. Πρωτού όμως συμβεί η μετανάστευση θα τους έχουν εξαθλιώσει οικονομικά για να μειώσουν όσους περισσότερους μπορούν και δεύτερον μπορεί να τους και πολέμους ώστε να μείνουν ελάχιστοι αυτοί που θα μεταναστεύουν βορειότερα για ποιο ψυχρό κλίμα. Και η Συρία αντιμετώπιζε μεγάλες ξηρασίες πρωτού, ο πόλεμος...

Απάντηση
George22/02/201809:41

Μην είσαι πολύ σίγουρος ότι θα μεταναστεύσουν οι Νότιοι προς Βορρά. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι Βόρειοι μπορεί να χάσουν ολόκληρες πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Και οι πλημμύρες θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα δείξει ποιοι θα είναι σε χειρότερη θέση. Κανείς πάντως δεν θα είναι σε καλύτερη από τη σημερινή. Όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Απάντηση
ΔΓ21/02/201821:24

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ περιβαλλοντικά τέλη. Να πληρώσει ο Al Gore και ο David de Rothchild.

Απάντηση
kyriakos21/02/201812:52

Μέχρι τότε θα έχουν χτίσει και την Ακρόπολη οι κανίβαλοι που μένουν στη χαβούζα. Σίγουρα θα επεκτείνουν την πλατεία Συντάγματος για να μπορούν να χορεύουν τσιφτετέλια όταν θα μαζεύονται και θα συσκέπτονται για το πώς θα τιναξουν τη χώρα στον αέρα, με αξιοπρέπεια!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία