Κόντρα Λαγκάρντ-Βάιντμαν γιατί οι Γερμανοί αποταμιεύουν πολύ και δεν ξοδεύουν

Κόντρα Λαγκάρντ-Βάιντμαν γιατί οι Γερμανοί αποταμιεύουν πολύ και δεν ξοδεύουν

Το ΔΝΤ καλεί το Βερολίνο να μειώσει τα υψηλά πλεονάσματα - Ο κ. Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες, αλλά όχι περισσότερες δαπάνες, καθώς μια απλή αλλά όχι στοχευμένη αύξηση τους θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα»

Κόντρα Λαγκάρντ-Βάιντμαν γιατί οι Γερμανοί αποταμιεύουν πολύ και δεν ξοδεύουν
Απάντηση στην κριτική της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, αναφορικά με τις πιέσεις του ΔΝΤ για την μείωση στα υψηλά πλεονάσματα της Γερμανίας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον προϋπολογισμό της, τα μεγαλύτερα από όλες τις χώρες της G7 (των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη). 

Σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη που συνδιοργανώνεται από την Bundesbank και το ΔΝΤ και παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Βάιντμαν δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες, αλλά όχι περισσότερες δαπάνες, καθώς μια απλή αλλά όχι στοχευμένη αύξηση τους θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα».

Από το 2012 και μετά, και ενώ η κρίση απειλούσε συθέμελα την Ευρωζώνη, τα 19 κράτη -μέλη θέσπισαν νέους κανόνες, παράγωγο Δίκαιο της Ε.Ε. (Six pack, two pack) στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι η βιωσιμότητα της ΟΝΕ απειλείται εξίσου από τα μεγάλα ελλείμματα των κρατών – μελών και οπό τα μεγάλα πλεονάσματα. Η Γερμανία έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να μειώσει τα πλεονάσματα της, όχι φυσικά με την μείωση των εξαγωγών της, αλλά με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων καθώς και των μισθών και συντάξεων, με σκοπό την βελτίωση της εσωτερικής κατανάλωσης και την σταδιακή αύξηση των εισαγωγών. 

Κλείσιμο



Το βασικό πρόβλημα σε αυτές τις πιέσεις δεν εντοπίζεται μόνο στην ανυπαρξία κυβέρνησης στην Γερμανία η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, καθώς δεν έχει ψηφιστεί από την γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) προϋπολογισμός για το 2018, αλλά και από την σθεναρή αντίσταση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε καλέσει την Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να ετοιμαστεί για το κόστος της ταχείας γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού της, καθώς το 2060 η Γερμανία αναμένεται να έχει μικρότερο πληθυσμό από την Γαλλία. 

«Εμείς, στο ΔΝΤ, βλέπουμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα για τη χρησιμοποίηση του περιθωρίου που υπάρχει στον προϋπολογισμό - περιλαμβανομένου και αυτού πέραν του «μαύρου μηδενικού», δηλαδή του ισοσκελισμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού - για μεγαλύτερες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηροδρόμους και ψηφιακές υποδομές», έγραψε η Λαγκάρντ. «Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί τα γερμανικά νοικοκυριά και εταιρείες αποταμιεύουν τόσο πολύ και επενδύουν τόσο λίγο και ποιες πολιτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απόκλιση», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αν και ο Βάιντμαν συμφώνησε ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και «στοχευμένες επενδύσεις στην έρευνα, εκπαίδευση και, κυρίως, τις ψηφιακές υποδομές» είναι αναγκαίες, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Ο κ. Βάιντμαν είναι ένας από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, ο οποίος έχει αρκετές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ μετά το 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης