«Άνθρακες» οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

«Άνθρακες» οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Λιγότεροι κατά 11.000 σε σύγκριση με πέρυσι όσοι θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% 

«Άνθρακες» οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Δεν επιβεβαιώνεται από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
η «επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα» την οποία είχε υποσχεθεί στην περυσινή ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Τα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxisnet την Κυριακή δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες που απαλλάχθηκαν κατά 50% από τον φόρο των ακινήτων είναι φέτος 11.000 λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το 2016 απαλλάχθηκαν από τον μισό ΕΝΦΙΑ 1.251.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εφέτος ο αριθμός υποχώρησε σε 1.240.000.

Κλείσιμο
Το ποσό που γλίτωσαν όσοι απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50% παραμένει ουσιαστικά σταθερό, καθώς το 2016 ήταν 80,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 είναι οριακά αυξημένο σε 80,5 εκατ. ευρώ. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τους φοροτεχνικούς με βάση τα εκκαθαριστικά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι ιδιοκτήτες που δεν είχαν αλλαγή στα περιουσιακά τους στοιχεία θα πληρώσουν φέτος τον ίδιο φόρο με πέρυσι. 
 
Οριακή είναι, τέλος, η αύξηση των δικαιούχων στην πολύ μικρότερη δεξαμενή των ιδιοκτητών που δικαιούνται απαλλαγής κατά 100%. Το 2016 ο αριθμός τους ήταν 64.474 και φέτος αυξήθηκε σε 66.236. Αντίστοιχα το ποσό αυξήθηκε από  8,1 εκατ. ευρώ σε 8,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ΕΝΦΙΑ αφορά 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Η εξόφληση του φόρου των ακινήτων θα γίνει φέτος σε πέντε δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου του 2018. Τα έσοδα που αναμένει το κράτος από κάθε δόση κινούνται στην περιοχή των 630 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης