Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν την Βεύη

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν την Βεύη

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματικών  ομίλων της χώρας για την μίσθωση  και εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει μία νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή της Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα, και με δεδομένο ...

Μεγάλοι επιχειρηματικοί  όμιλοι διεκδικούν την  Βεύη
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματικών  ομίλων της χώρας για την μίσθωση  και εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει μία νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή της Φλώρινας.

Πιο συγκεκριμένα, και με δεδομένο ότι στην διαδικασία δεν θα συμμετάσχει η ΔΕΗ, καθώς  η Κομισιόν έχει θέσει βέτο σε σχέση  με το μονοπώλιο στον λιγνίτη, πληροφορίες  από την αγορά αναφέρουν ότι  η elpedison Ενεργειακή κατέθεσε χτες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 300 μεγαβάτ, καύσεως λιγνίτη, η οποία θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Βεύης σε έκταση που έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Κλείσιμο

Επιπλέον  η Άκτωρ ΑΤΕ θα εκδηλώσει σήμερα επισήμως το ενδιαφέρον της για την  συμμετοχή στις απευθείας διαπραγματεύσεις που θα διενεργήσει το Δημόσιο για την μίσθωση του λιγνιτωρυχείου. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Στην διαδικασία της, βάσει του Μεταλλευτικού  Κώδικα, απευθείας διαπραγμάτευσης  με το Δημόσιο, η οποία εξελίσσεται  υπό την ευθύνη του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη,  προσέρχεται  και ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως έχει προ έτους λάβει άδεια για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, για την τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα χρησιμοποιούσε και εισαγόμενο λιγνίτη.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τον Ομιλο Μυτιληναίου, μέσω σχήματος στο οποίο συμμετέχουν η ΜΕΤΚΑ (προφανώς, η πρόταση συνδυάζεται με την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής) και η ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΝ, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη βωξίτη.
Ακόμη, οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι στην διαδικασία θα συμμετάσχει και ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της εταιρείας Horizon, και σε συνεργασία με την ΜΕΤΕ, την εταιρεία που εξορύσσει λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας και η οποία είχε δραστηριοποιηθεί στην παλαιότερη εκμετάλλευση της Βεύης, επί εποχής Βαρβούτη.

Η συγκεκριμένη συνεργασία δεν σχετίζεται με την  κατασκευή λιγνιτικής μονάδας, ενώ αξιόπιστες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και από τον όμιλο της Μηχανικής, με την σχετική προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εκπνέει σήμερα.

Χτες, εξάλλου, η ΕΛΜΙΝ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συνεργασία με την ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης. Η ΕΛΜΙΝ ουσιαστικά δημιουργήθηκε προ 10ετίας από τον Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη και τον Λ. Πολυχρονόπουλο με την εξαγορά κατόπιν δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση εταιρείας Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας Α.Ε. (πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη). Η ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην αποκάλυψη-εξόρυξη-θραύση λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο Σερβίων Κοζάνης, ιδιοκτησίας ΛΑΡΚΟ.

Όπως είναι γνωστό, η αξιοποίηση του αποθέματος λιγνίτη  στην Βεύη θεωρείται ως απαραίτητη για την τροφοδοσία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού που σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Φλώρινα η ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΚΑ  καθιστά σαφές, πάντως, ότι αντικείμενο  της παρούσης διαδικασίας είναι  αποκλειστικά η εκμίσθωση του  δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης  του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης και δεν σχετίζεται με  λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης