Παίρνουν 859 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017 για να πληρώσουν νέες συντάξεις

Παίρνουν 859 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017 για να πληρώσουν νέες συντάξεις

Έκτακτη επιχορήγηση των Ασφαλιστικών Ταμείων - Πρόκειται για εκκρεμείς κύριες συντάξεις σε περίπου 85 χιλιάδες δικαιούχους που περίμεναν στην ουρά έως και 3 χρόνια

Παίρνουν 859 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017 για να πληρώσουν νέες συντάξεις
Τροπολογία προκειμένου να μπορέσουν τα Ταμεία να πληρώσουν συντάξεις που εκκρεμούν κατέθεσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως προβλέπει η τροπολογία, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2017 859 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν εκκρεμείς κύριες συντάξεις σε περίπου 85 χιλιάδες δικαιούχους που περίμεναν στην ουρά έως και 3 χρόνια.

Οι συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το Φεβρουάριο του 2017 εώς τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.  Δηλαδή θα δαπανώνται περίπου 100 εκατ. ευρώ το μήνα  για την ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των ασφαλιστικών Ταμείων οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις υπερβαίνουν τις 190 χιλιάδες, αριθμό που δεν δέχεται το υπουργείο Εργασίας το οποίο υποστηρίζει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη δεν υπερβαίνουν τις 90 χιλιάδες. 

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης». 

Από τις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας, όπως επισημαίνεται στην ειδική έκθεση που τη συνοδεύει, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 859 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.


Δείτε ολόκληρη την τροπολογία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης