«Μαγική εικόνα» η υπερείσπραξη εσόδων τον Οκτώβριο

«Μαγική εικόνα» η υπερείσπραξη εσόδων τον Οκτώβριο

Γέμισαν οι λογαριασμοί της εφορίας με ... «αερομεταφερόμενα» έσοδα από το Eurocontrol και «ξεφούσκωσαν» τα έσοδα των ΔΕΚΟ, των Ταμείων και οι αντοχές των φορολογουμένων 

«Μαγική εικόνα» η υπερείσπραξη εσόδων τον Οκτώβριο
Στην «παγίδα» που στήνει η κυβέρνηση στους δανειστές, προβάλλοντας υπερείσπραξη φόρων 2,3 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο, κινδυνεύει να πέσει η ίδια μέσα. Ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά «ματώνουν» για να πληρώνουν φόρους και παρότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται, στο οικονομικό επιτελείο εφησυχάζουν επειδή τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα πείσουν και τους δανειστές για αυτό, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος «ανώμαλης προσγείωσης» της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα (προσωρινά) στοιχεία που έσπευσε να δώσει χθες στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι καθαρές εισπράξεις εσόδων τον Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 835 εκατ. ευρώ τον μηνιαίο στόχο.

Κλείσιμο
Για να «βγει» το ποσό που θέλει να προβάλλει, το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να κάνει και τα εξής:

- Αντί να δώσει επιστροφές φόρων 364 εκατ. ευρώ, έδωσε μόνο 268 ευρώ. Δηλαδή παρακράτησε 96 εκατομμύρια σε ένα μήνα από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα λεφτά αυτά θα πρέπει αργά ή γρήγορα να τα δώσει στους δικαιούχους.

- Στην πραγματικότητα η υπέρβαση εισπράξεων είναι 739 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο έπρεπε να εισπραχθούν 4,271 δισ. αλλά τελικά μπήκαν στα κρατικά ταμεία 5,010 δισ. ευρώ.

- Από τα 5,010 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν όμως, οι πίνακες των στοιχείων δειχνουν ότι τελικά μόνον 4.542.614 ευρω ήταν έσοδα Τελωνείων και ΔΟΥ. Τα υπόλοιπα 467 εκατ. ευρώ ήταν έσοδα από ΔΕΚΟ, δηλαδή δεν ήταν φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες δε, τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ήταν έσοδα της ΥΠΑ από το Eurocontrol και οι θεσμοί δεν θα τα υπολογίσουν σαν έσοδα της φορολογικής διοίκησης.

«Μέχρι τελευταίας ρανίδος»

Και έτσι όμως, τα 4,54 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν φαίνεται πως υπερβαίνουν τον στόχο των φορολογικών εσόδων κατά 500-600 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν αναιρεί πάντως ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ουσιαστικά εξαντληθεί.

Η αδυναμία πληρωμής, αποκαλύπτεται από τα εξής στοιχεία:

- Από τις υπερεισπράξεις φόρων κατά 500-600 εκατ ευρώ, κάποιες δεκάδες εκατομμύρια αφορούν πάνω από 200.000 φορολογούμενους που δεν τα πλήρωσαν τον Οκτώβριο αλλά... τα είχαν προπληρώσει. Επειδή τους τα χρωστούσε ήδη εφορία, συμψηφίστηκαν με τρέχοντες φόρους του μηνός, χωρίς να βάλουν χέρι ξανά στο πορτοφόλι τους. Μάλιστα, μέσα σε μια μέρα μόλις, στις 22 Οκτωβρίου, οι ΔΟΥ προχώρησαν μαζικά σε αυτόματο συμψηφισμό παλαιότερων «υπερεισπράξεων» (λόγω υπερφορολόγησης που εκ των υστέρων πρέπει να επιστραφει στον φορολογούμενο). Την ημέρα εκείνη συμψηφίστηκαν 201.740 «υπερεισπράξεις», που αφορούν 141.161 Α.Φ.Μ. και το συμψηφιζόμενο ποσό ανήλθε σε 8,73 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός όμως από τον «αυτόματο συμψηφισμό» και πολλές χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι είχαν σπεύσει οι ίδιοι στις εφορίες για να ζητησουν συμψηφισμούς και να εξοφλήσουν φόρους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πάλι.

- Τον μήνα Σεπτέμβριο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) προστέθηκαν και άλλοι 340.000 φορολογούμενοι στην λίστα των οφειλετών της εφορίας. Είτε δεν πλήρωσαν τίποτε, είτε πλήρωσαν ό,τι μπορούσαν αλλά όχι όσα έπρεπε, άφησαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. στην εφορία. Σε 9 μήνες από την αρχή του χρόνου, έμειναν απλήρωτα χρέη 9 δισ. ευρώ. Αν δηλαδή ο κόσμος τα πλήρωνε κανονικά, η υπέρβαση εισπράξεων θα έφτανε στα ...10 δισ. ευρώ (κάτι που δείχνει και πόσο υπερβολικά ήταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 900 εκατ. ευρώ εφέτος).

- Σχεδόν 1,5 εκατ. οφειλέτες έχουν νοιώσει άμεσα την απειλή των κατασχέσεων για χρέη στην εφορία. Αυτοί προφανώς σπεύδουν να πληρώσουν την εφορία, κόβοντας όμως τις πληρωμές στο υπόλοιπο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης