Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι όροι μας δεν έχουν αλλάξει, ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ - Αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, ωστόσο είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν - Κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να διασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Κλειστά επέλεξε να κρατήσει τα χαρτιά της, προς το παρόν τουλάχιστον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το εάν το Ταμείο προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης, πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κληθείσα να τοποθετηθεί -κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- αναφορικά με το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ, προκειμένου να επανέλθει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, αλλά και στο πώς το Ταμείο απαντά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που δημόσια του ζητούν να «μαλακώσει» τις απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Ταμείου δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως.

«Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά, όπως είναι σήμερα, το χρέος δεν είναι βιώσιμο» τόνισε, σπεύδοντας να προσθέσει: «Χρειάζεται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει».

Κλείσιμο
Η ίδια είπε πως το ΔΝΤ έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά, αναγνώρισε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, συμπλήρωσε όμως ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Στη βάση αυτή, ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του ESM.

Η δήλωση Λαγκάρντ για την Ελλάδα

«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα, που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης