Μοσκοβισί: Μήνας ασφαλιστικού ο Νοέμβριος

Μοσκοβισί: Μήνας ασφαλιστικού ο Νοέμβριος

Με προϋποθέσεις τα 10 δισ. για τις τράπεζες - Συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς - «Παρελθόν» η Τρόικα, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα

Μοσκοβισί: Μήνας ασφαλιστικού ο Νοέμβριος
Μέτρα «εδώ και τώρα» για να διασωθεί το ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
 
«Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ασφαλιστικού» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα. «Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να μπορέσει η οικονομία να τραβήξει προς τα μπρος».
 
Φάνηκε αισιόδοξος, πάντως, ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση πριν την Δευτέρα, για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με μία λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν θα χαρίζεται «σε αυτούς που καταφεύγουν στη συστηματική πτώχευση για να αποφύγουν τις ευθύνες τους».


Κλείσιμο

Ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για τους φόρους και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ. Έδειξε, μάλιστα, πως ο δρόμος για την τελική αξιολόγηση θα είναι μακρύς, ενώ έβαλε και όρους για την ανακεφαλαιοποίηση.
 
«Ελπίζω ως τα τέλη του χρόνου να τελειώσει η αξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.
 
Έτσι, όμως, φαίνεται πως όλα πάνε προς τα πίσω και δεν είναι σαφές αν θα προλάβει η ανακεφαλαιοποίηση  να γίνει εντός του έτους η ανακεφαλαιοποίηση. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Μοσκοβισί, άμεσα πρέπει να κλείσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα, μετά και τα δεύτερα προαπαιτούμενα μέσα στον Νοέμβριο, στη συνέχεια η αξιολόγηση, μετά η ανακεφαλαιοποίηση και τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
 
Για τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες έθεσε σαν προϋπόθεση να έχει λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών, χωρίς να συνδέει ρητά το θέμα αυτό πλέον με τα δημοσιονομικά μέτρα.
 
Όσον αφορά στο Grexit, είπε πως «δεν εργαζόμαστε με το σενάριο αυτό», ενώ για το τις «πταίει» που η χώρα μπαίνει ξανά σε μνημόνια, ο κύριος Μοσκοβισί τόνισε πως «η Ελλάδα ήταν ένα χρηματοικονομικό μοντέλο που δεν ήταν βιώσιμο και έπρεπε να αλλάξει».

«Πρέπει να δούμε και αν έγιναν λάθη. Να δούμε αν εφαρμόστηκε το Μνημόνιο ή αν δεν εφαρμόστηκε. Εγώ πιστεύω το δεύτερο», ανέφερε με νόημα.
 
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «περίπλοκα» όσα έγιναν στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, συμπλήρωσε, όμως, με κάποιες δόσεις αυτοκριτικής ενδεχομένως, «να δούμε και αν έγιναν λάθη».



«Η Τρόικα αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος, η αξιολόγηση γίνεται πλέον από τους θεσμούς. Τώρα υπάρχει περισσότερος σεβασμός στις προσπάθειες της χώρας», είπε. Δεν παρέλειψε να τονίσει όμως πως το ΔΝΤ έχει βοηθήσει πολύ και είναι σημαντικό να συνεχίσει και να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.  
 
Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση λόγω του προσφυγικού, παρά μόνο οικονομική στήριξη κατά περίπτωση στην Ελλάδα. 

Φάνηκε αισιόδοξος, όμως, πως το ελληνικό πρόγραμμα θα αποδώσει καρπούς και θα ξαναέρθει στη χώρα μας το β΄ εξάμηνο του 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης