New York Times: Ο «τσάρος» κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα ξεκινάει το κυνήγι

New York Times: Ο «τσάρος» κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα ξεκινάει το κυνήγι

«Είμαι κατά των ανέντιμων πλούσιων και είμαι εδώ για να τους πιάσω» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης

New York Times: Ο «τσάρος» κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα ξεκινάει το κυνήγι
Ως τον "τσάρο κατά της διαφθοράς" χαρακτηρίζουν οι New York Times τον υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα για τους στόχους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

"Δεν έχω τίποτα ενάντια στους πλούσιους. Είμαι κατά των ανέντιμων πλούσιων και είμαι εδώ για να τους πιάσω" δήλωσε στους New York Times, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο.

"Αυτό αφήνει ερωτηματικά για το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της" σχολιάζει η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για "ηράκλεια" προσπάθεια αναδιαμόρφωσης ενός συστήματος στο οποίο οι Έλληνες ολιγάρχες κυριαρχούν στην οικονομία.

Κλείσιμο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η είσπραξη φόρων και ο 65χρονος Νικολούδης είναι ο άνθρωπος κλειδί σε αυτή την εκστρατεία καθαρισμού, συνεχίζει το δημοσίευμα.

"Γνώστης του αντικειμένου, ο κ. Νικολούδης, ως πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, έχει διαχειριστεί επί δεκαετίες υποθέσεις που είχαν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο πετρελαίου και διεφθαρμένων συμβάσεων. Αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να ρίξει το βλέμμα του στους ολιγάρχες. Προς το παρόν, πάντων, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη φοροδιαφυγή που φτάνει στα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελπίδα είναι ότι από τους 3.500 ελέγχους που έχει στα χέρια του (ύψους επτά δισεκατομμύρια ευρώ) θα καταφέρει το κράτος να συλλέξει, μέχρι το καλοκαίρι, περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν άλλες 22.000 περιπτώσεις, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα μελετηθούν άμεσα" γράφουν οι New York Times.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό του αδήλωτου πλούτου βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία, όπου βρίσκονται πάνω από 2.000 λογαριασμοί Ελλήνων.

Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες έχουν περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός Ελλάδας.
Παρ' όλα αυτά, οι μεγιστάνες αυτοί δεν είναι εύκολο να κυνηγηθούν. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τα ονόματα εκείνων που σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ενώ δεν είναι καν σαφές ποιες υποθέσεις έχουν ανοίξει. "Η κυβέρνηση προσπαθεί προς το παρόν να τους περιορίσει, ρίχνοντας περισσότερο φως στις ιδιωτικοποιήσεις, τα συμβόλαια με το κράτος και τις τηλεοπτικές άδειες, μέτρα από τα οποία εκτιμά ότι μπορεί να αποκομίσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης