Υπ. Εργασίας: «Δεν υπάρχει ούτε σκέψη για σύνδεση ενσήμων με τις παροχές υγείας»

Υπ. Εργασίας: «Δεν υπάρχει ούτε σκέψη για σύνδεση ενσήμων με τις παροχές υγείας»

«Προσωπικές» οι σχετικές απόψεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, δηλώνει ο υπουργός Γ. Βρούτσης

Υπ. Εργασίας: «Δεν υπάρχει ούτε σκέψη για σύνδεση ενσήμων με τις παροχές υγείας»
Την διαβεβαίωση πως δεν τίθεται, ούτε υπάρχει καμία περίπτωση να συνδεθούν τα ένσημα ενός εκάστου ασφαλισμένου με την περίθαλψη, με την ποιότητα των παροχών υγείας που θα λαμβάνει, έδωσε προσωπικά ο υπουργός Εργασίας Γιάνης Βρούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. 

Η παρέμβαση του κυρίου Βρούτση ήρθε ως απάντηση στο θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος χθες, μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλιση και την εργασία αναρωτήθηκε δημοσίως για ποιο λόγο θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές. Η άποψη αυτή συνδέθηκε και με τις αξιώσεις της Τρόικας που πιέζει για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών με τις παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία 


Κλείσιμο

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση για σύνδεση των ενσήμων με τις παροχές υγείας, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτή η κυβέρνηση είναι που για πρώτη φορά άνοιξε την δωρεάν περίθαλψη ακόμα και στους ανασφάλιστους, καλύπτοντας όλο τον πληθυσμό σε θέματα υγείας.  

Ο υπουργός, ωστόσο δε διέψευσε μια ενδεχόμενη μείωση του ύψους των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στο μέλλον, τονίζοντας ότι τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων θα κληθούν να αποφασίσουν με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας. Ο κ. Βρούτσης απέφυγε να  αποκαλύψει περισσότερα για τις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει μόνο τις διοικητικές ενοποιήσεις των ταμείων.

Τα σενάρια γύρω από τις νέες δυσμενείς αλλαγές  σε ασφαλιστικό και εργασιακά  που θα πλήξουν εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν «φουντώσει» μετά  τη δημοσιοποίηση του e-mail με τις απαιτήσεις των δανειστών οι οποίοι επαναφέρουν το αίτημα τους για: νομοθετική ρύθμιση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μείωση της κατώτατης σύνταξης, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη, κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών –παροχών σε όλους τους τομείς της ασφάλισης.

Κατά την ομιλία του χθες ο κ. Σπυρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές
 απόψεις, έθεσε «ανησυχητικά» ερωτήματα και για άλλα φλέγοντα θέματα της ασφάλισης όπως:

-Θα επιλέξουμε την καθολική ενοποίηση των υφισταμένων ασφαλιστικών ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (μισθωτοί-αυταπασχολούμενοι) ή θα επιλέξουμε τη διακριτή ύπαρξη τριών ταμείων κύριας ασφάλισης, δηλαδή του ταμείου μισθωτών, του ταμείου των αυτοαπασχολούμενων και του ταμείου των αγροτών;

-Θα υιοθετηθεί η πλήρης ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών στον ΟΑΕΕ ή ενδεχομένως για αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξης τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;

-Η τελική επιλογή για το μέλλον των επικουρικών ταμείων αλλά και των ταμείων εφάπαξ αναζητείται μόνο μέσω του εγχειρήματος της ενοποίησης τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε επαγγελματικά ταμεία;

-η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας.

Ο  διοικητής του ΙΚΑ τόνισε  επίσης πως «οι υφιστάμενοι παραμετρικοί όροι που αφορούν το ύψος των κύριων συντάξεων και το βασικό χρονικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, δεν μπορούν να θιγούν. Σήμερα, έχουμε αγγίξει τα όρια της στοιχειώδους επάρκειας των συντάξεων και των παροχών στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης