Αυτή είναι η λύση για το ελληνικό χρέος: Επιμήκυνση δανείων από 30 έως 50 χρόνια

Αυτή είναι η λύση για το ελληνικό χρέος: Επιμήκυνση δανείων από 30 έως 50 χρόνια

Τόμσεν: "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα αλλά πρόσθετη χρηματοδότηση" - "Σημαντικό ορόσημο η έξοδος στις αγορές"

Reuters: EU prepares for the "Great Stretch" from 30 to 50 years
Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια, ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Κλείσιμο
Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

"Δευτερευώντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια", είπε.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Τόμσεν: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα αλλά πρόσθετη χρηματοδότηση

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα παρά μόνο επιπλέον χρηματοδότηση, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αναφερόμενος στις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεν θα μιλήσει για ένα νέο πρόγραμμα, τονίζοντας απλά ότι η χώρα θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση.




«Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016», είπε ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα, κάτι που, όπως είπε,  είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν ψάχνει κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα.

Μιλώντας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό ορόσημο» που  πρόκειται να διευκολύνει τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές,  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους ανέφερε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή της Τρόικας στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν είπε ότι θα γίνει μια σύντομη επίσκεψη για τα νούμερα το επόμενο διάστημα αλλά σημείωσε ότι  κύρια αποστολή θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης