Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη «πέταξαν» και απογείωσαν την Επίδαυρο

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη «πέταξαν» και απογείωσαν την Επίδαυρο

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το αργολικό αρχαίο θέατρο για την πολυαναμενόμενη παράσταση του Νίκου Καραθάνου - Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς -Δείτε φωτογραφίες 

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη «πέταξαν» και απογείωσαν την Επίδαυρο
«Πάμε να φτιάξουμε εκείνο που δεν γίνεται, μια πολιτεία έξω από τη δική μας» διεμήνυε ο Νίκος Καραθάνος στο δελτίο τύπου της πολυδιαφημιζόμενης αριστοφανικής παράστασης «Όρνιθες» και φαίνεται ότι το κατάφερε καθώς το διήμερο 20-21 Αυγούστου το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατακλύστηκε από χιλιάδες κόσμου που καταχειροκρότησαν την παράσταση. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.



Κλείσιμο
Στο αργολικό θέατρο έγινε το αδιαχώρητο από νωρίς την Παρασκευή, με ατελείωτες ουρές κόσμου να περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τα εκδοτήρια για να επικυρώσουν τα εισιτήριά τους και να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα» όπου συναντιούνται άνθρωποι, θεοί και πουλιά υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Νίκου Καραθάνου. 



Ο θίασος εξέπληξε το κοινό που εδώ και μήνες είχε «βομβαρδιστεί» για την παραμυθένια εξωτική πολιτεία που δεν πατούσε στη γη, κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα στο απόλυτο Αυγουστιάτικο sold out. Οι ερμηνείες του ίδιου του Νίκου Καραθάνου, του Άρη Σερβετάλη, του Χρήστου Λούλη, του Μαχάλη Σαράντη, της Γαλήνης Χατζηπασχάλη εξέπληξαν, επιβεβαιώνοντας το πόσο χαρισματικοί ηθοποιοί είναι. Ακόμα και η Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία αποφάσισε να δοκιμαστεί στο σανίδι αποσπώντας αμφιλεγόμενες κριτικές «μαγνήτισε» το κοινό κυρίως με τις χαρακτηριστικές φωνητικές της ικανότητες, ενώ τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι ερμηνείες του χορού εντυπωσίασαν. 

Δεν έλειψαν βέβαια και τα αρνητικά σχόλια που αναφέρονταν σε κάποιες στιγμές «ανεξήγητα αργές», «υπερβολής», «αστοχίας», «μελό» ακόμα και «φλύαρες». 

Στο σύνολό της όμως, τελικά κατάφερε να συγκινήσει τον κόσμο και να τον «ξαπλώσει» για λίγο στην παραμυθένια πολιτεία. 

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανταποκρινόμενη στο θερμό ενδιαφέρον του κοινού, ανοίγει την Κεντρική Σκηνή της πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν για να παρουσιάσει για 5 παραστάσεις τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στις 17, 18, 21, 22, & 23 Σεπτεμβρίου 2016. 




















Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου 



Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του παρακολούθησε την παράσταση «Όρνιθες»




Η υπόθεση 

Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία. Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. Ο Αριστοφάνης έλαβε το δεύτερο βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια του 414 π.Χ. με τους Όρνιθες, που θεωρείται από κορυφαίους μελετητές το καλύτερο από τα σωζόμενα έργα του. Το έργο είναι γραμμένο σε μια εποχή όπου η ειρήνη δοκιμαζόταν σκληρά (Νικίειος ειρήνη), ενώ η επιχείρηση στη Σικελία ήταν σε εξέλιξη και την πολιτική κατάσταση της Αθήνας διαχειρίζονταν ακατάλληλα πρόσωπα. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφύλλου
Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου
Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Ο Θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης