Τα ...«τέρατα» της Beetroot σε έκθεση στη Νέα Υόρκη

Τα ...«τέρατα» της Beetroot σε έκθεση στη Νέα Υόρκη


Το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την πρωτότυπη έκθεση του γραφείου οπτικής επικοινωνίας Beetroot Design Group, με τίτλο «Τα παρεξηγημένα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας».

The … “monsters” of Beetroot travel to New York

«Πρόκειται για μια έκθεση διαδραστική και χιουμοριστική, για μικρούς και μεγάλους, αποτυπώνοντας την ελληνική δημιουργικότητα και φαντασία» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση Αμερικής, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη πριν ένα χρόνο και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με τρισδιάστατα γλυπτά, αλλά και ψηφιακά «αόρατα τέρατα» που εμφανίζονται, συμπληρώνονται ή αποκτούν ζωή μέσα από «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablets και smartphones.

Ο κ. Τσίλας ανέφερε ότι «παράλληλα με την έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα τελεστούν σήμερα το βράδυ, θα μιλήσει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) Peter Meineck, ο οποίος θα αναφερθεί στις μεταφορικές έννοιες του ποιητικού λόγου (Ιθάκη) του Καβάφη. «Δηλαδή, αυτά είναι "τέρατα" που δεν θα τα συναντήσεις μπροστά σου, αλλά θα τα έχεις μέσα σου» όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «για τα παιδιά έχει διαμορφωθεί ένας χώρος στίβου για να μπορούν να παίζουν».
Κλείσιμο

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της βράβευσης της Beetroot Design Group -γραφείο επικοινωνίας από τη Θεσσαλονίκη- με την υψηλότερη διάκριση στον χώρο του επικοινωνιακού design σε διεθνές επίπεδο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, χάρις στη βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τα εκθέματα λειτουργούν σε ένα πρώτο επίπεδο ως σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα βασισμένα στην ελληνική μυθολογία, αλλά, σε δεύτερο, ως αφορμή για την παρουσίαση των συστατικών της δημιουργίας και της ανάπτυξης.
Τέλος, σημειώνεται ότι με τα «τέρατα» οι δημιουργοί επιχειρούν να αντιστρέψουν με χιούμορ την κακή πολιτικό-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Η έκθεση «The Greek Monsters by Beetroot» (Τα Ελληνικά Τέρατα της Beetroot) στοχεύει στο να φωτίσει την πιο θετική πλευρά της σύγχρονης Ελλάδας.

Λόγω της ανακαίνισης του εκθεσιακού χώρου του Ιδρύματος Ωνάση, η έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο Artium του «Ολύμπικ Τάουερ», στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίλα, η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο θα φέρει τον τίτλο «Επέκεινα» (σημ.: στα αγγλικά θα λέγεται «After life») και τα εγκαίνιά της θα γίνουν τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. Η έκθεση θα παρουσιαστεί πρώτα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί η παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.

Τα εκθέματα θα προέρχονται από αρκετά ελληνικά μουσεία, επεσήμανε ο κ. Τσίλας, αλλά και από μουσεία άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς και των ΗΠΑ. Θεματολογία της έκθεσης θα είναι οι διάφορες δοξασίες και η διαχρονική αντιμετώπιση του θανάτου (η στιγμή του θανάτου, το τελετουργικό της κηδείας, ο Ομηρικός 'Αδης, ο Βακχικο-Ορφικός 'Αδης και ο Πλατωνικός 'Αδης).
Η δημιουργία του Θυγατρικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1999 και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000 με τη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, που είχαν επηρεαστεί από την κλασική αρχαιότητα, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίλας ανέφερε ότι «από τότε που ξεκινήσαμε, έχουν γίνει πλειάδα εκδηλώσεων (εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές και επιστημονικές παρουσιάσεις). Στο τμήμα Εκπαιδευτικών Υποθέσεων διευθύντρια είναι η Μαρία Σερέτη και στο τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων είναι η Αμάλια Κοσμετάτου. Το πανεπιστημιακό πρόγραμμα λειτουργεί και εμπλουτίζεται. Είχαμε κάνει μια διεθνή διάσκεψη στην Πόλη του Μεξικού. Τώρα, κάνουμε περιοδεία στη Νότια Αμερική με μελοποιημένη ελληνική ποίηση με μια Γερμανίδα σοπράνο και γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης