Ένας σκελετός γυαλιών ως επιχειρηματικός καμβάς τέχνης

Ένας σκελετός γυαλιών ως επιχειρηματικός καμβάς τέχνης

Η Φανή Γαβαλά δημιουργεί  premium χειροποίητα γυαλιά, αποδεικνύοντας ότι τα επιχειρηματικά ξεκινήματα μπορεί να είναι «νέα» ακόμη και αν είσαι πάνω από τα 40

Ένας σκελετός γυαλιών ως επιχειρηματικός καμβάς τέχνης
Η Φανή Γαβαλά περιγράφει τον εαυτό της ως ένα άτομο που μεγάλωσε μέσα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Έμπορος και επιχειρηματίας ο πατέρας της, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων η ίδια και σταδιοδρομία 30 ετών στο εμπόριο (αρχικά ως επιχειρηματίας και για 15 χρόνια ως στέλεχος πολυεθνικής στον κλάδο των οπτικών), δεν θα μπορούσε στα 57 της χρόνια να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Το 2015 έβαλε μπροστά το νέο της εγχείρημα: Η
Motley Eyewear δημιουργεί γυαλιά ηλίου, με ιδιαίτερα σχέδια και υλικά, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση premium χειροποίητων αξεσουάρ μόδας. «Η Motley Eyewear είναι μια προσπάθεια να μοιραστούμε με τον κόσμο την αίσθηση του να είσαι ξεχωριστός, φορώντας κάτι μοναδικό», αναφέρει η Φανή Γαβαλά.

Κάθε ζευγάρι Motley είναι ένα μοναδικό κομμάτι, καθώς βασίζεται σε υψηλής ποιότητας φακούς και acetate σκελετό ζωγραφισμένο στο χέρι, που φέρει κάθε φορά διαφορετικά υλικά: χαρτί, μέταλλο ή ύφασμα. Το brand εστιάζει κυρίως σε γυναικεία και unisex γυαλιά ηλίου και οράσεως, ωστόσο μετά από αιτήματα δυνητικών πελατών και συνεργατών ετοιμάζεται παραγωγή και αντρικών γυαλιών για τη συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι 2018. 

«Όλα αυτά τα χρόνια συναντούσα πελάτες και στυλίστες που συνεχώς έψαχναν κάτι παραπάνω από ένα απλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Η ακατάπαυστη αναζήτηση και οι συζητήσεις μαζί τους μου δημιούργησαν μια προσωπική ανάγκη να δημιουργήσω για μένα ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου που να με εκφράζει σε σχεδιασμό, άποψη και ποιότητα», αναφέρει η Φανή Γαβαλά, η οποία εκτός από τον χώρο των οπτικών έχει περάσει επαγγελματικά και από τους κλάδους της διατροφής, του art de la table, της τεχνολογίας και της μόδας.
Κλείσιμο



«Επέλεξα να δώσω αρχικά τη δική μου πινελιά σε ένα παλιό ζευγάρι γυαλιών ηλίου που αγαπούσα να φοράω. Ήταν αυτή η πρώτη δημιουργία που μου απέδειξε ότι το στυλ, η ποιότητα και η προσωπική έκφραση μπορούν να συνδυαστούν. Η συνέχεια ήρθε μόνη της, σχεδίασα και για μία φίλη μου και μετά συνειδητοποίησα ότι μου άρεσε πολύ αυτό και άρχισα να πειραματίζομαι με υλικά, φόρμες και νέες τεχνικές δημιουργώντας την πρώτη συλλογή γυαλιών ηλίου Motley», εξιστορεί η Φανή Γαβαλά, η οποία ζωγραφίζει και παρακολουθεί μαθήματα τέχνης.

Το Καλοκαίρι 2017 είναι η δεύτερη σεζόν στην οποία η Motley θα έχει παρουσία και η δημιουργός της αναμένει ότι θα είναι η πιο δυναμική: Έχει πενταπλασιαστεί η παραγωγή και τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα μέσα από επιλεγμένα συνεργαζόμενα καταστήματα σε Αθήνα, Κρήτη και Κυκλάδες. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και συλλεκτικές σειρές, ζωγραφισμένες θεματικά με βάση αντικείμενα του περιβάλλοντος, που θα διατίθενται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης. Ένα παράδειγμα αποτελεί μία σειρά που είναι εμπνευσμένη από την οροφογραφία του διατηρητέου κτιρίου στην Ερμούπολη Σύρο, όπου στεγάζεται το κατάστημα Kois Optics (και το οποίο θα διαθέτει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη σειρά).

Τα προϊόντα της Motley έχουν επιλεχθεί στρατηγικά να τοποθετηθούν στην κατηγορία premium, καθώς, όπως εξηγεί η δημιουργός τους, «θα ήταν λάθος να επηρεαστούμε από παροδικές και τοπικές συνθήκες και να αγνοήσουμε την παγκόσμια αγορά η οποία ζητά κάτι τέτοιο».



Η Φανή Γαβαλά τονίζει ότι η παραγωγική δυνατότητα για ένα χειροποίητο ελληνικό προϊόν, όπως τα γυαλιά ηλίου, δεν θα πρέπει να έχει ταβάνι, φέρνοντας ως παράδειγμα χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν από τη μαζική παραγωγή χωρών όπως η Κίνα, μέσα από χιλιάδες μικρο-δημιουργούς και βιοτέχνες που ανέπτυξαν τέτοια δραστηριότητα: «Το χειροποίητο είναι η γοητεία του αυθεντικού και της παράδοσης ενός τόπου και μιας ιστορίας που θέλουμε να μοιραστούμε. Πάντα τα χειροποίητα προϊόντα έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα και αναδεικνύονται από τον καταναλωτή».

Αν και η «επιχειρηματικότητα παρουσιάζει γενικότερες δυσκολίες στην ελληνική πραγματικότητα», ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη δραστηριότητα της Φανής Γαβαλά να ξεχωρίζει είναι η ηλικία της. «Οι ηλικιακά άνω των 40 ετών είναι νέοι ακόμα, οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι από πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και παράλληλα έχουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία και γνωρίζουν καλά τις ικανότητές τους. Πολλοί χρειάζονται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους», αναφέρει η ίδια.



Προσφάτως ξεκίνησε μία νέα πρωτοβουλία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για τους ηλικιακά άνω των 40 από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση. Στο Take Off, όπως είναι το όνομα της πρωτοβουλίας, συμμετέχει και η Φανή Γαβαλά.

«Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα άνω των 40 στην Ελλάδα θεωρώ ότι χρειάζεται πραγματική στήριξη και ενθάρρυνση από όλους τους εμπλεκόμενους και όχι περιθωριοποίηση. Η δε γυναίκα ήταν πάντα η δύναμη που διαμόρφωνε την αγορά μέσα από τις πολλές μορφές της. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει το πλεονέκτημα αλλά και το βάρος της ενσυναίσθησης αυτών των διαφορετικών ρόλων», τονίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης