Το ΕΑΜ και οι αστοί σε ένα… σαλόνι

Το ΕΑΜ και οι αστοί σε ένα… σαλόνι

Ένα αθηναϊκό σαλόνι -μια ανάσα δρόμος από την πλατεία Συντάγματος- φιλοξενεί την προσεχή Δευτέρα μια εκδήλωση για τη σχέση της μαζικότερης αντιστασιακής οργάνωσης με τον αστικό κόσμο

Το ΕΑΜ και οι αστοί σε ένα… σαλόνι
Οι θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί - μια εκδήλωση sold out. Τι το παράξενο, θα πείτε, και πιθανότατα να έχετε δίκιο. Μόνο που η εκδήλωση δεν αφορά θέατρο ή μουσική ή έστω μια λογοτεχνική βραδιά, αλλά έναν διάλογο για την Ιστορία. Το θέμα είναι δύσκολο, αλλά πιασάρικο. Έτσι κι αλλιώς αιρετικό, σε αντιπαράθεση με τις κάθε λογής ορθοδοξίες: «ΕΑΜ και αστοί».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η δραστήρια και δυναμική ομάδα hιστορισταί επιμελείται μια βραδιά διαλόγου με αφορμή ένα αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Άγγελου Κατακουζηνού, με ένα θέμα έχει που ελάχιστα έως καθόλου απασχολήσει την επίσημη Ιστορία.



Πιο συγκεκριμένα, την προσεχή Δευτέρα -Δευτέρα 24 Οκτωβρίου- στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Ιστορία στο σαλόνι», η ομάδα hιστορισταί θα οργανώσει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές -ένας ιστορικός, ο Στέφανος Καβαλιεράκης και ένας δημοσιογράφος, ο Κώστας Τσαούσης- και τους συμμετέχοντες, έχοντας ως αφορμή, αλλά και βοήθημα, ένα αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Άγγελου Κατακουζηνού. Πρόκειται για μια σειρά στιγμιότυπων από τις ημέρες της Απελευθέρωσης (Οκτώβριος 1944) που βρέθηκαν στις σημειώσεις του επιφανούς νευρολόγου και μετατράπηκαν σε ένα οπτικό αφήγημα από τους hιστορισταί. Το τελευταίο θα αποτελέσει και το κίνητρο για να γενικευτεί η συζήτηση μεταξύ όλων όσοι θα βρεθούν στο σαλόνι. Δυστυχώς, οι θέσεις έχουν εξαντληθεί. Το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι οργανωτές δεσμεύονται να κάνουν μια προσπάθεια «προκειμένου η εκδήλωση να επαναληφθεί».
Κλείσιμο



Η εκδήλωση γίνεται σε ένα αστικό σαλόνι του Κέντρου της Αθήνας, στην οικία του Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού (Λεωφόρος Αμαλίας 4, Σύνταγμα). Πρόκειται για ένα σπίτι-μουσείο όπως διαβάζουμε στο site του Ιδρύματος, όπου αναφέρεται: «Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

»Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου.

»Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του.

»[...] Η Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες της χάρη στους ανθρώπους που πίστεψαν στη μαγική ιστορία της, χάρη σε όλους εσάς που την επισκέπτεστε και, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, χάρη σε μια καλή νεράιδα που την έσωσε με το άγγιγμά της. Ελπίζουμε το ταξίδι που θα προσφέρει στους επισκέπτες της να είναι αντάξιο του μύθου της».

Info
Ομάδα hιστορισταί - «ΕΑΜ και αστοί»
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στις 20.00
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού (katakouzenos.gr)
Αμαλίας 4, Αθήνα (5ος όροφος)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης